Erişilebilirlik

Papa'dan Türkiye'ye Destek


Papa 16’ncı Benedikt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye’nin Avrupa Birilği’ne girmesini arzu ettiklerini söyledi. Papa, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmesinde de “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri vardır” dedi.

Papa 16’ncı Benedikt, Ankara’da ilk olarak kendisini Esenboğa havalimanında karşılayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüştü. Görüşme sırasında Papa, Türkiye'nin demokratik ve laik bir ülke olarak örnek olduğunu söyledi. Türkiye'yi ve Türk kültürünü sevdiğini aktaran Papa Erdoğan’a “Ülkeniz kültürler arasında köprü oluşturuyor. Ben de bu buluşmaya katkıda bulunmak üzere geldim" dedi. Başbakan da, Papa ile görüşmesinin ardından bir açıklama yaptı. Erdoğan, 'şiddet kültürünün giderek yaygınlaştığı ve farklılıkların ön plana çıkarıldığı dünyada, Papa'nın, nüfusunun yüzde 95’i Müslüman olan, demokratik ve laik Türkiye'ye ziyaretini hem zamanlı, hem önemli bulduklarını' aktardı. Erdoğan, Papa'dan Avrupa Birliği süreci için destek rica ettiğini açıkladı. Başbakan, Papa’nın buna, "Biz siyasi değiliz. Ama Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini bizler de arzu ederiz" sözleriyle yanıt verdiğini söyledi.

Papa davetlisi olduğu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Çankaya Köşkü’nde görüştü. Diplomatik kaynaklar görüşme ile ilgili bilgi aktardı. Sezer görüşme sırasında Papa'ya Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu ve İslam ülkesi olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ayrıca Papa’nın göreve gelmeden önce Türkiye’deki din özgürlüğü ile ilgili eleştirilerine atıfta bulundu. Sezer Türkiye'de tüm din mensuplarının özgürce hayatlarını sürdürdüğünü kaydetti. Papa ise Sezer'e "Türkiye'nin Avrupa Birliği’nde yeri vardır” dedi. Papa’nın ayrıca Kıbrıs sorunu konusunda “Çözüm yeri Birleşmiş Milletler'dir" dediği aktarıldı. Sezer’in, Türkiye ziyareti öncesinde Vatikan’da Kıbrıslı Rum Lider Tasos Papadopoulos ile görüşen Papa’ya Kıbrıs'ta Rumlarca tahrip edilen Türk dini ve kültürel eserlerinin konu edildiği kitaplar hediye ettiği öğrenildi.

Papa bir diğer görüşmesini de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’yla gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında Papa ve Bardakoğlu, açıklamalarda bulundular. Bardakoğlu, konuşmasında isim vermeden Papa’yı Almanya’daki konuşmasından dolayı eleştirdi. Diyanet İşleri Başkanı müslümanların terörün her türlüsünü kınadıklarını söyledi. Bardakoğlu, buna karşın son dönemlerde İslam dininin şiddeti içerip teşvik ettiği ve yeryüzüne kılıçla yayıldığı anlayışını ifade eden İslamophobia’nın giderek tırmandığına tanıklık ettiklerini aktardı. Bardakoğlu, bu itham ve iddialardan dolayı İslam’ın her mensubunun son derece üzüntülü ve tepkili olduğunu vurguladı. Diyanet İşleri Başkanı ayrıca bu yöndeki iddiaların din adına yanlış işler yapanlara en büyük destek anlamına geldiğini söyledi.

Papa 16’ncı Benedikt ise Türkiye‘nin Hıristiyanlar için büyük önem taşıdığını söyledi. Papa, “Türk ulusunun nitelikli bir halk olduğunun altını çizmeyi arzuluyorum” dedi. Papa, Bardakoğlu ile görüşmesinin Hıristiyan ve Müslümanların diyaloğunda ortak angajmanın simgesi olması için dua ettiğini aktardı. 16’ncı Benedikt “Adil bir toplumda din özgürlüğü gerekli bir olgudur" dedi. Papa son olarak tarafların birbirini daha iyi tanıma fırsatı bulmasını ve aradaki sevgi bağını güçlendirmeyi temenni ettiğini açıkladı.

Papa Ankara’daki son temasını Ankara’daki yabancı misyon şefleri ile gerçekleştirdi. Papa, Vatikan Büyükelçiliği’nde, Hıristiyan ülkelerinin yanı sıra aralarında Mısır, Pakistan, Lübnan ve Irak gibi Müslüman ülkelerin de bulunduğu büyükelçileri kabul etti. Kabulde Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi konuştu. Büyükelçi, Papa’nın ziyaretinin başarılı olmasını istediklerini söyledi ve ‘Medeniyetler Çatışması’nın ufukta görünmeye başladığı’ görüşünü aktardı.

Papa İzmir’e geçecek ve Efes’teki Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edecek. Papa burada düzenlenecek ayine katılacak.

XS
SM
MD
LG