Erişilebilirlik

Merkel: 'Türkiye AB Üyeliğine Hazır Değil'


Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) kurultayı Almanya'nın Dresden kentinde yapıldı. Parti lideri Angela Merkel kurultayın ilk gününde delegelerin yüzde 93’nün oyunu alarak başkanlığa yeniden seçildi.

Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin geçen yıl oluşturdukları Büyük Koalisyon’dan bu yana gerçekleşen Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi’nin ilk kurultayında Başbakan Merkel güven tazeledi. Dresden kentindeki kurultayda delegelerin ezici çoğunluğunun desteğini arkasına alan Angela Merkel, partisinin liderliğine yeniden seçildi.

Merakla beklenen konuşmasında Almanya’nın reform politikalarına ve partisi içindeki kanat tartışmalarına ağırlık veren, bununla birlikte sık sık Alman ve Hıristiyan değerlerinin altını çizen Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğine dolaylı olarak bir kez daha karşı çıktı. Son aylarda, özellikle de Türkiye gezisi öncesinde AB üyeliği konusunda daha sıcak mesajlar veren ve yumuşadığı izlenimini uyandıran Merkel, kurultayda eski tezini gündeme getirerek, Türkiye için imtiyazlı ortaklık seçeneğinin doğru olacağını savundu. Kıbrıs konusunda yaşanan durumun, Türkiye’nin AB üyeliğine hazır olmadığını ispatladığını söyleyen Başbakan, Türkiye’nin tavrının değişmemesi durumunda müzakerelerin de şu andaki şekliyle sürdürülmesinin söz konusu olamayacağını iddia etti:

"İlerleme Raporu, sanki eksikliklerin sıralandığı bir Gerileme Raporu, biz bunu söyleme hakkına sahibiz. Aynı şekilde, eğer Türkiye Ankara Protokolu’nun şartlarını yerine getirmezse, yani Kıbrıs’ı tanımazsa, müzakerlerin bu haliyle devam etmesi söz konusu olamaz."

‘Avrupa Birliği bir Hıristiyanlar klubü değildir, ama Hıristiyan kültürü üzerine kurulu bir değerler ortaklığıdır’ diyen ve buna örnek olarak insan haklarını gösteren Merkel, Türkiye’nin bu değerleri paylaşmadığını da savundu.

Merkel’in parti kurultayında yaptığı konuşmada dikkatle dinlenen bir başka konu ise Almanya’da yaşayan göçmenlerin entegrasyonu oldu. Eski hükümetin çok kültürlü toplum politikasını sert bir biçimde eleştiren Hıristiyan Demokrat lider, bu politikanın entegrasyonu ve birlikte yaşamayı sağlayamadığını ve tam anlamıyla çöktüğünü savundu.

‘Çok kültürlülük Almanya’yı yanılttı, yanlışlara sürükledi. O yüzden artık bu alanda yeni bir yol aramamız gerekiyor, bunu da ancak Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi başarabilir’

Merkel kendi hükümetinin ‘Uyum Konferansı’ gibi somut adımlar atarak ve Almanca öğrenmenin önemini ön plana çıkararak sonuç odaklı çalıştığını savundu.

Almanya’daki Türkiye’nin AB üyeliği karşıtları cephesinin en önemli isimlerinden Stoiber, Türkiye’nin ‘örf ve adetleriyle’ bir Avrupa ülkesi olmadığını ispatladığını öne sürdü. Kıbrıs konusunda ise AB’nin sürekli olarak Türkiye’ye uzlaşma teklifleri sunduğunu, Ankara’nın buna yanaşmadığını ve bu tutumun artık sonuçları olması gerektiğini savundu.

Öte yandan Berlin Parlamentosu milletvekili Emine Demirbüken, CDU kurultayında delegelerin yüzde 73’ün oyunu arkasına alarak Parti Yönetim Kurulu’na seçildi. Kuruldaki 26 isim arasına girmeyi başaran Demirbüken, bu sıfatıyla CDU’nun Türkiye konusundak tavrını etkilemeye çaba göstereceğini belirtti.

Bu arada CDU, kurultay kapsamında Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğunu ve göçmenlere her alanda eşit haklar tanınmasının hedeflediğini parti programına aldı. CDU, bundan sonra daha yoğun bir şekilde göçmen üye kazanmayı da hedefliyor.

XS
SM
MD
LG