Erişilebilirlik

24 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Irak’ta Şiilere karşı düzenlenen en kanlı saldırıyı manşetten duyuruyor. Gazete, giderek yoğunlaşan mezhep çatışmalarıyla ilgili şunları yazıyor:

"Dünkü saldırı, son aylarda giderek yoğunlaşan intikam eylemlerinin en kanlısıydı. Bağdat’ı Şii ve Sünni bölgeleri olarak ikiye bölen bu şiddet döngüsü, Irak’taki siyasi sürecin önünü tıkıyor ve ülkenin tam anlamıyla bir iç savaşa sürüklenmesi ihtimalini artırıyor. Bu son saldırılar, Şii milislerin silahsızlandırılmasını daha da zorlaştıracak. Bu durum, Irak’ta istikrarı sağlamak amacıyla gelecek hafta Amman’da buluşacak olan Başkan Bush’la Irak başbakanı Nuri el Maliki arasındaki görüşmeyi de etkileyecek."

Washington Times ise Irak’ın geleceğiyle ilgili daha iyimser bir tablo çiziyor. Gazete, yapılan bir kamuoyu yoklamasına dayanarak Irak halkının merkezi bir yönetimden yana olduğunu yazıyor.

"Worldpublicopinion.org tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre Irak halkının sadece % 37’si merkezi hükümetin güçlü olduğunu düşünüyor. Halkın % 35’i ise hükümetin güçsüz olduğu düşüncesinde. Ankete katılanların % 72’si beş yıl sonra Irak’ın tek bir devlet olarak varlığını sürdüreceğine inanıyor. Bu oran Şiilerde % 80’i bulurken, Kürtlerde % 65, Sünnilerde % 56 oranında kalıyor. Yapılan araştırma, Irak halkının büyük bir kısmının federal bir sistemde güçlü bir merkezi hükümetten yana olduğunu gösteriyor. Ayrıca güvenliğin sağlanamamış olmasına rağmen halkın Maliki hükümetine olan güveninin tamamen kaybolmadığını da ortaya koyuyor."

Washington Post harcanan bütün çabalara rağmen AIDS’in hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Gazete, tedaviye dönük çabaların yanı sıra, AIDS’in yayılmasına yönelik mücadelenin de hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.

"Bu yıl HIV virüsü kapanların sayısı, tedavi ve ilaç eksikliğinden dolayı ölenlerin sayısından % 50 daha fazla. Uganda ve Tayland örnekleri, hastalığın yayılması konusunda tetikte olmamız gerektiğini gösteriyor. Bu iki ülke de hastalığın yayılmasını önleme konusunda beş yıl önce ciddi başarılar sağlamıştı ama şimdi hastalık her iki ülkede de yeniden yayılmaya başladı. Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili raporu, hastalığın yayılmasına karşı verilen mücadelenin başarılı olduğunu gösteriyor. Rapora göre yedi Afrika ülkesinde yürütülen mücadeleyle, şehirli genç nüfus arasında AIDS’in yayılması azaltıldı."

Los Angeles Times İngiltere’de giderek yoğunlaşan türban tartışmasını gündeme taşıyor. Gazete, bazı İngiliz yetkililerin türban karşıtı açıklamalarından sonra, türbanlı kadınlara yönelik saldırıların arttığına dikkat çekiyor.

"Fransa ve Türkiye, okullarda türban takılmasını yasakladı. Hollanda hükümeti de peçe ve burkanın kamusal alanda yasaklanması için bir girişim başlattı. İngiltere ise şimdiye kadar Müslümanların farklı giyim biçimlerine karşı hep hoş görülü davranmış ve baş örtüsü kullanımı konusunda bir düzenleme yapmamıştı. Ancak şu anda bazı okullarda ve hastanelerde peçe yasaklanmış durumda. Müslümanların büyük bir kısmı, yetkililerin türban karşıtı açıklamalarından ve bu açıklamaların gördüğü destekten dolayı, baş örtüsü konusunda bile bir sınırlamaya gidileceğinden korkuyor."

XS
SM
MD
LG