Erişilebilirlik

Lübnan'ın Geleceği Tehlikede mi?


Lübnan’da Sanayi Bakanı Pierre Cemayel’in öldürülmesinden sonra demokrasi tehlikede mi? Lübnan bir yandan yas tutarken bir yandan da geleceğinden kaygılı. Peki Amerikalı uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?

Suriye karşıtı Hıristiyan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel, Salı günü arabasının içinde vurularak öldürüldü. Lübnan’da Suriye karşıtı liderler, saldırıdan Şam hükümetini sorumlu tutuyor. Suriye ise, olayla hiçbir ilgisi bulunmadığını açıkladı.

Washington, olayı bir terör saldırısı olarak nitelendirdi ve Lübnan’ın demokratik yollarla seçilmiş iktidarının terörle yıldırılmaya çalışıldığını vurguladı. Başkan Bush, önceki gün Lübnan Başbakanı Fuat Siniora’yla görüştü. Başkan, Lübnan’ın İran ve Suriye’nin emellerine kurban olmaması için Beyrut hükümetine desteğini sürdürmeyi vaat etti. Ancak, Bush, Şam ve Tahran’ı açıkça suçlamadı.

Cemayel’in ölümü, Lübnan hükümetini zora sokan siyasi krizi daha da derinleştiriyor. Hükümet, zaten İsrail’in yazın başlattığı savaş nedeniyle zayıflamış durumda.

New York’taki Sarah Lawrence Üniversitesinden Ortadoğu Uzmanı Fawaz Gerges, suikastin hedefinin, Lübnan’ı daha da istikrarsız bir hale getirmek olduğuna inanıyor: "Pierre Cemayel’in öldürülmesi ateşe körükle gitmektir. Ve bu Lübnan’ı iç savaşa daha da yakınlaştırıyor."

Ancak, Washington’daki Brookings Enstitüsü dış politika uzmanı Michael O’Hanlon, bu olayın bir dönüm noktası olmadığını, sadece Lübnan’ın ne kadar sorunlu bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdiğini söylüyor: “Yazın çıkan savaştan sonra Lübnan ekonomisinin düzelmesi için yardım etmemiz gerekiyor. Suriye’nin ellerini Lübnan’dan çekmesini sağlamak için baskı uygulamamız gerekiyor. Bunu başarabilir miyiz bilemiyorum. Ama en azından istihbarat faaliyetleri sayesinde Suriye’nin ne yaptığını anlayabilir ve gerekli karşılığı verebiliriz. İşte uygulayabileceğimiz politikalar bunlar. Ancak bu yeni bir şey değil. Yani, suikast olayından önce de bu politikaları uyguluyor olmamız gerekirdi...”

Cemayel suikasti, ayrıca, Başbakan Siniora’yla Hizbullah’ın başını çektiği Suriye yanlısı gruplar arasında yaşanan siyasi çekişmenin yoğunlaştığı günlere rastladı. Taraflar eski Başbakan Refik Hariri suikastiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma konusunda anlaşmazlık içinde. Amerika, Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan mahkemenin Cemayel suikastini de soruşturmasını isteyecek.

XS
SM
MD
LG