Erişilebilirlik

Cemayel Suikastine Tepkiler


Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Suriye karşıtı Sanayi Bakanı, Hıristiyan Pierre Cemayel’i öldürenlerin, ülkesini yıldıramayacağını söyledi.

Lübnan’ın eski cumhurbaşkanlarından ve suikaste kurban giden bakan Cemayel’in babası, Amin Cemayel de itidal çağrısında bulundu.

Suikast nedeniyle, bugün yapılması planlanan Bağımsızlık Bayramı kutlamaları iptal edildi.

Uluslararası toplum saldırıyı kınarken Amerika cinayetin terör eylemi olduğunu ve Lübnan’ın seçimle işbaşına gelmiş hükümetini sindirmeyi amaçladığını bildirdi.

Başkan Bush “Özgür dünya, barış için, genç demokrasileri zayıflatan ve nefret dolu ideolojileri adına cinayet işleyenleri reddetmelidir,” dedi.

Cemayel, geçen iki yıl içinde Lübnan’da öldürülen Suriye karşıtı politikacıların sonuncusu. Birleşmiş Milletler’in soruşturmakta olduğu suikastlerden birinde, eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesi olayından Suriye sorumlu tutuluyor. Şam hükümeti ise, Cemayel’in öldürülmesini kınadı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns, olayı terör eylemi olarak niteledi ve Washington’un Lübnan Başbakanı Fuad Siniora hükümetine desteğinin devam ettiğini söyledi.

Nicholas Burns, saldırıyı üzücü bir gelişme olarak değerlendirdi ve saldırganların koalisyon hükümetini hedef aldığını belirtti. Bu ay başında Suriye yanlısı altı bakan, Hizbullah’ın hükümet içinde veto yetkisine sahip olma talebinin reddedilmesi üzerine, istifa etmişti.

Hizbullah ise, Sinyora hükümetini, meşruluğunu kaybettiğini öne sürerek çekilmeye çağırmıştı.

XS
SM
MD
LG