Erişilebilirlik

Hüsnü Şenlendirici Amerikalıları Coşturdu


Amerika’da birçok başarılı organizasyona imza atan Kıvanç Öner’in düzenlediği gecede Klarnetçi Hüsnü Şenlendirici ve grup arkadaşları bir konser verdi. Konser öncesi Şenlendirici'yle Amerika'nın Sesi'nden Özge Övün konuştu.

Türkiye’de Laço Tayfa grubuyla adını duyuran Hüsnü Şenlendirici o yıllarda Amerikalı Brooklyn Funk Essentials grubuyla ortak çalışmalarda bulunmuştu. İki grubun çıkardığı “In the Buzzbag” adlı albüm uluslararası müzik piyasasında ses getirdi. Ancak Şenlendirici grubun Amerika’da iyi tanılamadığı görüşünde:

"Bence Brooklyn Funk Essentials ve Laço Tayfa çalışması gerekli ilgiyi Türkiye’de gördü. Ama dünyanın farklı yerlerinde ve farklı sahnelerinde yapılması gereken bir dünya turnesi var. Çünkü gerçekten çok güzel bir çalışma Laço Tayfa ve Brooklyn Funk Essentials’ın yaptığı çalışma. Yakınlarda yine Çeşme Babylon’da ve İstanbul Babylon’da birkaç konser çaldık. Galiba birkaç aya kadar tekrar gelecekler. Türkiye’de zaten çok Seviliyor.Ama galiba Amerika’da yeterince tanıtımı yapılmadığı için doğru yere gelebildiğine inanmıyorum."

Hüsnü Şenlendirici ve Amerika’daki konserleri sırasında kendisine eşlik eden müzisyenler Washingtonlu izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Gece boyunca Şenlendirici’ye eşlik eden genç klarnetçi İsmail Lumanovski New York’taki ünlü Julart sanat okulunda öğrenci. Makedonyalı Türk bir ailenin oğlu olan Lavonovski, Hüsnü Şenlendirici’yle tanışmasını şöyle anlatıyor. "O geçen sene Gipsy festivalinde New York’taydı. Festivalin organizatörü Serdar abi bana “sen Hüsnü’yle çalmak istiyor musun” dedi. Ben de çok heyecanlandım"

Konser öncesi konuştuğumuz Şenlendirici ise, Türkiye’de hala unutulmaz bir isim olan klarnet ustası Mustafa Kandıralı için bakın neler söylüyor: "Çocuk yaşlarda bayram sabahları -bizim herkesin olduğu gibi, bütün Türk insanının olduğu gibi- bayram ve yeni yıl sabahlarında Mustafa Kandıralı’nın oyun havalarıyla bir defa herkes uyanırdı. Öyle degil mi, öyle bir gerçek var yani. Ve Türkiye’ye klarneti en çok sevdiren adam ve en büyük virtüözüdür bana göre. Tabi ki ondan önce bu işi yapan Şükrü Tunar varmış, onun hocası, O da çok büyük bir müzisyen ama Türkiye daha çok tanıdığı Mustafa Kandıralı. Benim hayalimdeki klarnetçidir. Onunla birlikte aynı sahnede çalma şerefine de ulaştım. Her zaman güzel şeyler söylüyor benim hakkımda. Çok seviniyorum. Ve Mustafa Kandıralı hala Türkiye’nin en büyük klarnetçisidir, ölene kadar da öyle olacak."

Washington’dan önce New York’ta da bir konser veren Şenlendirici, hem Amerikalı hem de Türk dinleyenlerin kulaklarının pasını aldı.

XS
SM
MD
LG