Erişilebilirlik

APEC Zirvesi Sona Erdi


Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesine katılan 21 ülkenin lideri, uluslararası ticaret görüşmelerine hız verilmesi ve terörle mücadelede işbirliğinin arttırılması konusunda anlaştı.

Vietnam’ın başkenti Hanoi’da yapılan zirvenin sonuç bildirisinde, Dünya Ticaret Örgütü Doha turu görüşmelerinin başarısız kalmasının çok kötü ekonomik sonuçlar doğuracağı belirtiliyor. Tarım alanındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Doha turu Temmuz ayında askıya alınmıştı.

Öte yandan zirveye katılan liderler, diğer bölgesel konularda da işbirliği yapma sözü verdi. Liderler, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme, bölgesel tehditlere karşı koyma ve kuş gribiyle mücadele konularında da işbirliği yapma kararı aldı.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesinde telif haklarının korunması ve ticari engellerin kaldırılması konuları da görüşüldü.

Zirveye ev sahipliği yapan Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Minh Triet, Kuzey Kore’nin geçen ay nükleer silah denemesi yapmasını kınadı. Ancak, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesinin sonuç bildirisinde Kuzey Kore’nin nükleer programına yazılı olarak atıfta bulunulmadı. Yetkililer, katılımcı devletlerin Kuzey Kore’nin nükleer silah denemesi yapmasından kaygı duyduklarını, ancak bunu nasıl ifade edecekleri konusunda anlaşamadıklarını söylüyor.

Sonuç bildirisinde, Amerika tarafından teklif edilen Büyük Okyanus Serbest Ticaret Bölgesi’nin nasıl kurulabileceği konusunda çalışmaların başlatılacağı belirtiliyor. Bu konudaki görüşmeler önümüzdeki yıl Avustralya’da yapılacak.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesinde alınan kararlar bağlayıcı değil, ancak yine de önemli. Aralarında Amerika, Çin ve Rusya’nın da bulunduğu katılımcı ülkelerin ekonomileri, dünyanın gayrisafi iç hasılasının yaklaşık yarısını oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG