Erişilebilirlik

Yüksek Tansiyon Hayat Kurtarabilir


Düşük tansiyonun her zaman yüksek tansiyondan daha iyi olduğu bilinir. Ancak doktorlara göre, kalp krizi geçiren hastalarda bu durumun tam tersi geçerli. Yani kalp krizi geçirdikten hemen sonra hastaneye kaldırılan hastalarda, tansiyonun yüksek olması hayat kurtarıcı bir etken olarak görülüyor.

Doktor Mihai Gorgiadi ve ekibi kalp krizi geçiren 50 bin hastanın sağlık kayıtlarını inceledi. Kalp krizi, kalp diğer organlara yeterince kan pompalamadığı zaman meydana geliyor. Gorgiadi ve ekibi, araştırma sonuçlarını Amerika Tabipler Birliği dergisinde yayınladı. Araştırmada, sistolik yani büyük tansiyon istatistiklerine bakıldı. Kalp krizi geçiren bir kişinin kalbi hala kan pompalıyorsa yani tansiyonu yüksekse kurtarılma şansının daha fazla olduğu ortaya çıktı. Eğer hastanın tansiyonu düşükse kurtarılma şansı daha az.

Doktor Gorgiadi anlatıyor: "Kalp krizi geçiren kişi hastaneye getirildiği zaman kısa süreli de olsa örneğin birkaç saat boyunca tansiyonu yüksekse kalbi hala güçlü demektir."

Düşük sistolik tansiyon hastanın kalbinin zayıf olduğuna ve bu nedenle iyileşme olasılığının az olduğuna işaret ediyor. Doktor Mihai Gorgiadi bu gibi durumlarda yüksek tansiyonun kalbin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmacılara göre, hastanın büyük tansiyonunun düşük veya yüksek olduğunu bilmek nasıl bir tedavi izleneceğine karar verilmesi açısından önemli. Kardiyolog William Cotts'a göre, tansiyon ölçmek gibi basit bir kontrol hastanın hayatını kurtarabilir. Bu nedenle kalp krizi geçiren kişinin yakınlarının doktora tansiyonuyla bilgi vermesini önemi artıyor.

XS
SM
MD
LG