Erişilebilirlik

Teknolojiye Damgasını Vuran Askeri İcatlar


Askeri alanda kullanılmak amacıyla geliştirilen teknoloji, zamanla sivillerce de kullanılıp yaygınlaştı. Amerika Savunma Bakanlığı bünyesindeki özel bir programda askeri amaçla geliştirilen ancak sivil alanda da kullanılabilme potansiyeline sahip teknolojiler üretilmeye devam ediyor.

Askeri amaçla üretilip sonradan sivil kullanıma açılan araçların geçmişi, buhar makinesinin icadına kadar gidiyor. Buhar makinesini icat eden askeri bir mühendisti. İlk uçağı geliştiren Wright kardeşler asker değildi ama icatlarını bir süre sonra Amerikan hükümeti satın aldı. Oldukça popüler pardesüler de Birinci Dünya Savaşı’nda siperdeki askerler için üretilmişti.

Washington’daki Amerikan Tarihi Müzesi’nden David Allison, “Özgürlüğün Bedeli” adlı bir serginin proje müdürlüğünü yapıyor. Allison, “Başlangıçta ordunun yatırım yaparak geliştirdiği teknoloji, zamanla sivil alanda da kullanıldığını birçok örnekte görebiliyoruz.” diyor. Bugünün mikto elektronik aletleri ve ucuz bilgisayarların temelinin 1940 ve 50’li yıllardaki askeri yatırımlara dayandığını belirten David Allison şöyle devam ediyor: "Fiberoptiğin yaygınlaşması, minyatür cihazlar, katı hal bileşenleri, internet; bunların hepsinin temelinde askeri kullanım yatıyor. Askeri temelli araştırmalar bir zamanlar bu alanda başı çekiyordu. Şimdiyse bu pay eskisi kadar büyük değil. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Amerika yaptığı büyük atılımı askeri araştırmalara borçlu.”

Pentagon’un askeri ve sivil amaçlı kullanıma yönelik bilim-teknoloji programı hem savaş alanında üstünlüğü korumayı, hem de sanayinin piyasa koşullarındaki rekabetçi gücünü korumasını sağlıyor. Kore Savaşı’nda geliştirilen askeri kurtarma helikopterleri bugün sivil hayatta her gün kullanılıyor. Hayalet uçaklarda kullanılan malzemeler, tırmanış botlarında kullanılıyor. Mikrodalga fırının kökeni radar teknolojisine dayanıyor. Körfez Savaşı’da önemli rol oynayan humvee jipleri, sivil hayatta Hummer adıyla otoyollarda giderek yaygınlaşıyor.

Ve en sonunda Amerika Savunma Bakanlığı'nın Galaksiler Arası İletişim Ağı diye adlandırdığı internet günümüzde dünya çapında devrim niteliğinde bir buluş olarak hepimizin hayatında önemli bir rol oynuyor.

XS
SM
MD
LG