Erişilebilirlik

Fransa Savunma Fuarına Davet Edilmedi


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ermeni soykırımı iddialarının sorgulanmasına hapis cezası öngören yasa teklifini Ulusal Meclis’te kabul eden Fransa’nın Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na davet edilmediğini açıkladı.

Fransa Ulusal Meclisi’nin, Ermeni soykırımı iddialarının sorgulanmasını suç sayan yasa teklifini kabul etmesine tepkiler sürüyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’nun Fransa’yla askeri ilişkilerin askıya alındığını duyurmasının ardından, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Fransa’nın 8. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı’na davet edilmediğini açıkladı.

Bakan Gönül, 2007 yılının Mayıs ayında yapılacak 8. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın tanıtım konuşmasında, Fransa’daki yasa tasarısından doyalı üzüntü duyduklarını söyledi. Gönül, Fransa’yla NATO ve diğer uluslararası platformlarda ilişkilerin devam ettiğini ancak son gelişmeler nedeniyle Fransız Savunma Bakanına resmi bir davet gönderme imkânı bulamadıklarını kaydetti. Gönül, Fransız şirketleri için de yalnızca bir duyurunun yapıldığını kaydetti. Bakan Gönül’ün sözleri üzerine davetliler arasında yer alan Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Jean Claude Gaey, konuşmanın bitmesinin ardından salonu terk etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fransız Albay kendisine Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Emekli Korgeneral Aydın Şen’in davetiye gönderdiğini söyledi. Bakan Gönül’ün konuşmasına işaret eden Fransız Albay toplantıda kalıp herhangi bir temasta bulunmasının anlamlı olmayacağını söyledi ve bu nedenle toplantıdan ayrıldığını kaydetti.

Türkiye’nin gündeminde bulunan bir diğer konu ise Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Türkiye ziyaretine eşlik eden Irak Ulusal Güvenlik Bakanı ve PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Sirvan El Vaili’nin açıklamaları. Iraklı Bakan, Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral Edip Başer ile gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başer ve Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli General Joseph Ralston ile etkili işbirliği yapacaklarına inandığını söyleyen Iraklı Bakan, Başer’i Irak’a davet ettiğini açıkladı.

Edip Başer’in kendisine Türkiye’nin beklentilerine yer verilen bir liste verdiğini söyleyen Iraklı Özel Koordinatör bazı PKK teröristlerinin iadesinin de gerçekleşebileceğini söyledi. PKK’nın ve yasa dışı eylem yapan tüm organizasyonların Irak’taki faaliyetlerini sona erdirme konusunda kararlı olduklarını anlatan El Vaili bunun kendileri açısında Anayasal bir yükümlülük olduğunu vurguladı.

Özel Temsilci yakın bir zamanda Kuzey Irak’a gideceğini ve PKK'nın bölgedeki faaliyetlerine son vermek amacıyla adımlar atacakları bilgisini aktardı. Özel Temsilci Birleşmiş Milletlerin Mahmur kampının PKK'nın etkisinden çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. PKK ile görüşmeyeceğinin altını çizen Iraklı Bakan, askeri operasyona Irak’taki güvenlik ortamı nedeniyle soğuk baktıklarını da aktardı. PKK'ya karşı daha barışçıl yollarla çözüm üretilmesi gerektiğini savunan El Vaili en son seçeneğin askeri çözüm olabileceğini ancak bunun uzak bir ihtimal olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG