Erişilebilirlik

PKK'ya Karşı Somut Adım Bekliyoruz


Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. El Maliki “PKK’yı barındırmayız” derken Türk işadamlarına Irak’ta yatırım yapma çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan ise Irak’tan PKK’ya karşı somut adım beklediklerini söyledi ve terör ile mücadelede işbirliğinin geliştirilmesinin ticaretin önünü açacağını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından iki Başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının “kaçınılmaz olduğunu” söyledi ve Irak halkının bütünlüğü bozulmadığı sürece Türkiye’nin Irak’ın yanında yer alacağını kaydetti. Kerkük’ün özel bir statüye tabi tutulmasını ve sorunun özel bir mutabakat formülü ile çözüme kavuşturulmasını isteyen Erdoğan bu konuda hileye başvurulmaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan Kerkük’ün etnik bir grubun egemenliğe altına alınması çabalarının ise “sıkıntı kaynağı” oluşturacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan ayrıca Irak’taki PKK varlığına karşı çalışmaların süratlendirilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını duyurdu ve “Irak’tan PKK’ya dönük somut adım bekliyoruz” dedi.

Irak Başbakanı El Maliki ise Irak’ın birliğinin korunması konusunda “mutabık” olduklarını açıkladı. Farklı siyasi akımların meydan okumalarına ve güçlüklere karşı gelinmesi gerektiğini söyleyen El Maliki bunun için desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. El Maliki, Kerkük’ün vazgeçilmez bir Iraklı kenti olduğunu ve Kerkük sorununun Anayasa çerçevesinde çözümleneceğini kaydetti. Irak Başbakanı PKK ile mücadele çerçevesinde PKK bürolarını kapatma emrini verdiğini hatırlattı ve Irak’ın topraklarında komşuları için tehlike oluşturan aşırı uçların barınmasına asla izin vermeyeceklerini açıkladı.

El Maliki ayrıca Türk işadamlarına Irak’ta kalkınma projelerine katkıda bulunarak yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan ise terörle mücadelede işbirliğinin arttırılmasının ticaretin de önünü açacağına işaret etti.

El Maliki daha sonra Swissotel’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. El Maliki, Amerika’daki Kongre seçimlerinden Demokratların galip çıkması sonucunda Amerika’nın Irak politikasında ciddi bir değişiklik beklemediğini söyledi. El Maliki, “Hangi parti gelirse gelsin Amerika’nın Irak Politikası aynı olur” diye konuştu. Irak Başbakanı Irak ordusunun lağvedilmiş olmasının hata olmadığını aktardı ve “Aksi takdirde Baas ordusu darbe yapardı” dedi.

Öte yandan Maliki’nin heyetinde Irak'ın Ulusal Güvenlik Bakanı ve Terörle mücadele özel temsilcisi Sirvan El Vaili de yer aldı. Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile görüşen Iraklı Bakan, görüşmenin iyi geçtiğini ve PKK sorununun barışçıl bir şekilde çözümlenmesini istediklerini aktardı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ise CNNTÜRK televizyonuna verdiği mülakatta Türkiye’nin iadesini istediği PKK’lı teröristlere ilişkin kendilerine Türk tarafından eksik dosya verildiğini savundu ve “Mahkeme kararı olmadan iade edemeyiz” dedi.

XS
SM
MD
LG