Erişilebilirlik

Berlin'de Gerginlik


Geçen yıl Paris’in kenar mahallelerinde yaşıyan Kuzey Afrikalı gençler, işsizlikle ırkçılıktan duydukları tepki nedeniyle şiddete başvurmuş ve haftalarca dünya kamuoyunda gündemi oluşturmuşlardı. Son iki gün içinde Berlin’de yaşananlar birçok kişiye ‘benzer olaylar Almanya’ya da mı sıçradı’ dedirtiyor.

Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece Berlinli Türklerin çok yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg ilçesindeki bir arbedenin ardından benzer iki olayın dün ve bu gece başka ilçelerde de devam etmesi kamuoyunu çok ürküttü.

Kreuzberg’deki ilk arbedede, aniden ortaya çıkan 80'e yakın çoğu Türk genci, bir hırsızlık olayı ile bağlantılı göz altına alınan 12 yaşlarındaki iki Türk gencini tutuldukları polis arabasından çıkarmaya ve kurtarmaya çalıştı, araçta bulunan polislere saldırdı.

Gençlerin attığı yumruk ve taşlarla iki polis yaralanırken, takviye ekipler olayların daha da büyümesini zorlukla engelledi, 23 yaşında Mehmet adlı genç göz altına alındı. Mehmet, mikrofonumuza polislerin ırkçılık yaptığını, ilçede yaşıyan Türklere hakaret yağdırdığını ve kendisi ile diğerlerinin buna karşı tavır koyduğunu iddia etti.

Bu olaya paralel Berlin’in bir başka ilçesinde sayıları 40’a yakın ve Türklerle Araplardan oluşan bir gençlik grubunun okul avlusunda bir öğrenciyi dövdükleri haber verilirken, başka bir arbade haberi de yine Türklerin yaşadığı semtlerden olan Moabit’ten geldi.

Burada bir çocuğun yaralandığı bir trafik kazası sonrasında kaza mahallinde toplanan 50’ye yakın ilçeli, kazaya neden olan şöföre saldırdı. Olaya müdahale eden polislerle söz konusu vatandaşlar arasında tartışma çıktı ve sürtüşmeler yaşandı.

Aniden patlak veren bu olayların üstü üste gelmesi üzerine, Berlin Emniyet Müdürü bir açıklama yaparak, arbedelerin Türk gençlerin durumu açısından alarm sinyalleri olarak algılanmasını talep etti ve ‘kurtarılmış bölgelere’ izin vermeyeceklerini belirtti.

Sosyolog Yusuf Altın, olayların Paris’dekilerle karşılaştırılmasının şu an için yanlış olduğunu savunuyor ve Türk gençleriyle, polisin soğukkanlı kalmasını istiyor.

Bu arada Berlin polisi, Türk gençleri ile çıkan arbedelerle bağlantılı iki memur hakkında ırkçı sözler kullandıkları iddaasıyla soruşturma açıldığını duyurdu.

XS
SM
MD
LG