Erişilebilirlik

'İran Politikasında Değişiklik Yok'


Amerika, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını bir aşama daha ilerleteceğine ilişkin açıklamasının, dünya gündemini sarstığını açıkladı. İran’ın, Amerika ve İran arasında diyalog çağrılarının yapıldığı bir zamanda bu tür tavır sergilemesi dikkat çekiyor. Dışişleri Bakanlığı, İran’la görüşmek için, Tahran’ın uranyum zenginleştirmeyi bırakmasının ön koşul olduğunu yineledi.

Bush Yönetimi İran’la diyaloğa ilişkin politikasını değiştirmeyeceğini açıkça bildiriyor. Beyaz Saray, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın son açıklamasının, İran’ın nükleer silah geliştirmediğini düşünenleri sarsacağını savunuyor.

Ahmedinejad, ülkesinin uranyum zenginleştirmede deneyim kazandığını, yakında seri üretime geçileceğini ve 50 binden fazla santrifüjü kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Ahmedinejat, bir çok ülkenin nükleer yakıt programına sahip bir İran’la birlikte yaşamayı kabul ettiğini öne sürdü. İran Cumhurbaşkanı, ülketutumunu değiştirirse Amerika’yla görüşmeye hazır olduklarını da söyledi. Ahmedinejat ayrıca Amerikan halkına yönelik bir mesaj üzerinde çalıştığını belirtti. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ne Washington’un, ne Uluslar arası Atom Enerji Dairesi’nin ne de, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer programını kabul etmediğini bildirdi.

“İran Cumhurbaşkanının, nükleer programlarında binlerce santrifüjle seri üretime geçeceklerini açıklaması dünyayı sarsmalı... Dünya bunu istemiyor, çünkü dünya nükleer silaha sahip bir İran’ın istikrarsızlık yaratacağını biliyor.”

Geçen haftaki Kongre seçimlerini kazanan Demokratlar, Irak politikasını gözden geçirilmesini, İran ve Suriye ile diyalog kurulmasını istiyor.

Önceki gün, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in de benzer bir çağrı yaptığı haberleri basında yer aldı. Ancak Beyaz Saray yazılı bir açıklama yaparak, Blair’in konuşmasının bir bölümünü alıp bunu İran ve Suriye ile ilgili politika değişikliği istemek şeklinde yorumlamanın yanlış olduğunu savundu. Blair, İsrail-Filistin sorunundan başlayarak bölgesel anlaşmazlıklara çözüm bulmak için Arap arabulucuların devreye sokulmasının gerektiğini söylemişti.

Dışişleri sözcüsü McCormack, Amerika, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden üst düzey yetkilerin bugün Kahire’de biraraya gelerek, Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırma konusunu görüşeceğini açıkladı. McCormack, toplantının tarihinin Blair’in konuşmasından ve Amerikan Kongre seçimlerinden önce kararlaştırıldığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG