Erişilebilirlik

14 Kasım Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Başkan Bush’un Vietnam ziyareti öncesinde Vietnam savaşıyla Irak savaşını karşılaştırıyor. Gazete, Amerikan askerlerinin Vietnam’dan çekilmesinin ardından korkulanın aksine komünizmin yayılmadığını hatırlatıyor ve Irak’ın da istikrara kavuşmadan önce iç savaştan geçmesinin gerekli olabileceğini belirtiyor:

“Bu istikrarın nasıl bir biçim alacağı belirsiz. Vietnam’dan farklı olarak Irak’ın büyük bir petrol zenginliği var. Bu kaynak sayesinde dış baskılara direnebilir. Bir başka fark ise, çatışmanın dinsel kökenli olması. Bu çatışma teokrasinin veya aşırı düşüncelerin zaferiyle sonuçlanabileceği gibi, kökten dinciliği reddeden, kadınlara ve Batıya karşı daha modern davranılmasını savunanlar sayesinde geç bile kalmış olan İslam Reformunun gerçekleşmesine de katkıda bulunabilir.”

New York Times Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görev süresinin 2008’de dolacağını hatırlatıyor. Ancak gazete, Putin’in iktidarını sürdürmesi için anayasada değişiklik yapılması yönündeki girişimlerinin kaygı verici olduğunun da altını çiziyor:

“Rus parlamentosu üzerindeki etkisi göz önüne alındığında anayasayı değiştirmek Putin için hiç de zor değil. Ancak bu trajik bir hata olur. Tarih, Putin’in Rusya’yı totaliter bir geçmişten demokratik bir geleceğe taşıyıp taşımadığına göre yargılayacak ve Putin’in bu konudaki uygulamaları pek de iyi sayılmaz. Putin, anayasaya saygı göstereceğini ve görevini bıraktıktan sonra da ülke yaşamında etkili olacağını söyledi. Bunlara takdire değer sözler. Rusya’daki demokrasi açısından umarız ki Putin verdiği bu sözü tutar.”

Christian Science Monitor Ermeni işgali altında bulunan Dağlık Karabağ sorununu çözmek amacıyla oluşturulan Minsk Grubunun bugün toplanacağını duyuruyor. Fred Weir imzalı haberde, sorunun yıllardır sürüncemede kaldığı kaydediliyor ve çatışmaların yeniden başlamasından kaygı duyulduğu belirtiliyor:

“Azerbaycan, artan refahı ve küresel enerji güvenliğindeki rolü nedeniyle giderek daha büyük bir stratejik önem kazanıyor. Cumhurbaşkanı Aliyev, dünya standartlarında bir ordu oluşturmak istiyor. 2003 yılında 135 milyon dolar olan Azerbaycan’ın askeri harcamalarının gelecek yıl bir milyar dolara ulaşması bekleniyor. Aliyev, -savaş halindeyiz ve güçlü olmamız gerekiyor- diyor. -Eğer güçlüyseniz, masadaki konumunuz da güç kazanır- diye de ekliyor.”

Los Angeles Times Güney Kore’nin Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırım uygulamayacağı yönündeki açıklamasını eleştiriyor. Gazete, Seul’un bu tavrının, Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesi amacıyla yapılacak görüşmeleri de baltalayabileceği uyarısında bulunuyor: ve devamla şunları yazıyor:

“Güney Kore’nin kuzey komşusuyla ilişkisi, görüşmelere katılacak diğer dört ülkeyle kıyaslandığında, tarihin ve duygusallığın yükünü taşıyor. 38. paralel boyunca silahsızlandırılmış olan bölge, bir çok parçalanmış aileyi de birbirinden ayırıyor. Ancak Güney Kore, Kuzey Kore’nin birkaç bulutla tehdit edilmesi halinde güneş ışığından daha fazla yararlanabileceğini de artık anlamalıdır."

XS
SM
MD
LG