Erişilebilirlik

Ehud Olmert Washington'da


İsrail Başbakan Ehud Olmert, Başkan Bush’la görüşmek üzere Washington’a geldi. Gündemde, Ortadoğu sorunu ve İran’ın nükleer programı var.

Başkan Bush’la bugün görüşmesi beklenen Başbakan Olmert, İran’ın nükleer silah geliştirmesine ülkesinin izin vermeyeceğini söyledi.

Olmert Tahran’ın, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermediği takdirde, sonuçlara da katlanmak zorunda kalacağını açıkladı.

İsrailli yetkililer nükleer silah edinmesini önlemek için İran’ın nükleer tesislerinin bombalanabileceğini ima etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesi durumunda “hızlı ve yıkıcı” bir karşılık verileceği belirtildi. Iran bu açıklamayı, İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Ephraim Sneh’in, son çare olarak İran’a karşı, önleyici nitelikte bir saldırı düzenlenebileceğini söylemesi üzerine yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı ayrıca, uranyum zenginleştirme programının genişletileceğini açıkladı. İran, Mart ayına kadar 3000 yeni santrifüj monte edecek.

Bakanlık sözcüzü Muhammed Ali Hüseyini çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi denetimi altında yapılacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG