Erişilebilirlik

Filistin'de Birlik Hükümeti Yakın


Filistin yeni hükümete bir adim daha yaklaştı. Ocak ayından bu yana Hamas`ın görevde olması ile dünyanın ekonomik ve siyasi ambargosu altında olan Filistin`de yönetim lideri Mahmud Abbas`in Ulusal Birlik Hükümeti kurma çabaları ilerliyor.

Daha önceki girişimlerde bir turlu anlaşamayan Hamas ve El Fetih Gazze`de yapılan son toplantının ardından gelecek hükümetin başbakanı üzerinde anlaştı. Geçen hafta İsmail Haniye başbakanlık koltuğunu bırakacağını açıklamış ve yeni kurulacak hükümette görev almayacağını duyurmuştu.

Bu gelişme ardından yeni başbakanın kim olacağına dair görüşmeler başlamış ve adaylar üzerinde anlaşamayan Hamas ve El Fetih zaman zaman köprüleri atma noktasına gelmişti. Bugün varılan karar ile Filistin`in yeni hükümetine Dr. Muhammed Shabir`in başbakanlık yapması konusunda taraflar anlaştı.

60 yasındaki Dr. Muhammed Shabir Gazze üniversitesinin eski başkanı. Hamas`a yakınlığı ile bilinen Shabir eğitimini Amerika Birleşik Devletlerinde tamamlamış. Shabir hakkında resmi bir açıklama yapılmış değil ancak Hamas kaynakları Shabir`in yeni kurulacak

Filistin hükümetine başbakanlık yapacağını doğruluyor.Kaynaklara göre shabir`de görevi kabul etti. 1946 doğumlu olan shabir her hangi bir siyasi parti üyesi olmamakla beraber Hamas`a yakınlığı ile biliniyor. Mısır`da eczacılık eğitimi gören Shabir eğitimine Amerika`da West Virginia üniversitesinde tamamladı. 1970`de Gazze`ye donen Shabir 1993 yılında Gazze üniversitesi rektörü olarak gecen Ağustos ayına kadar görev yaptı. Hamas ve El Fetih Muhammet Shabir`in uluslararası alanda kabul göreceğinden umutlular. Bu sayede Filistin`e uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması amaçlanıyor. Shabir`in adaylığı hakkında resmi açıklamanın bu hafta içinde yapılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG