Erişilebilirlik

Bush Olmert'le Görüştü


Başkan Bush, İran’ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesi halinde ekonomik yaptırımlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Bush bu açıklamayı İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le, Beyaz Saray’daki görüşmesinden sonra yaptı. Bush, nükleer silaha sahip bir İran’ın bölgede istikrarsızlık kaynağı olacağını vurguladı.

İran’la doğrudan görüşme önerilerini reddeden Bush, bunun için Tahran’ın Güvenlik Konseyi kararlarına uyarak uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerektiğini kaydetti. Olmert konuyu dün akşam yemeğinde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la da ele almıştı. Amerika ve İsrail İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlarken, Tahran Yönetimi iddiayı reddediyor.

NBC Televizyonuna açıklama yapan Ehud Olmert, İran’la bir savaş istemediklerini, bu ülkenin nükleer silaha sahip olmamasını sağlayacak bir anlaşmayı destekleyeceklerini söyledi. Olmert, “İran nükleer silah edinmedikçe, Başkan Bush’un kabul edebileceği bir çözümü ben de kabul edebilirim” şeklinde konuştu.

İsrail Savunma Bakanı Ephraim Sneh, İran’ın atom bombası yapmasını önlemek için ülkesinin önleyici müdahalede bulunabileceklerini ima etmişti. Dün açıklama yapan İran Dışişleri bakanlığı, İsrail’in olası bir saldırısına sert ve yıkıcı karşılık verileceğini bildirmişti. Bush-Olmert görüşmesinde İsrail-Filistin barış sürecinin canlandırılması da yer aldı. Olmert Hamas’ı muhatap almayacaklarını, ancak Ebu Mazen olarak da bilinen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüşmeye hazır olduğunu yineledi:

Olmert, “Filistinlilerle görüşmek istiyorum. Filistin Yönetimi’nin başkanı Ebu Mazen’le kesinlikle görüşeceğim. Ona yardım için elimden geleni yapacağım.” Şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG