Erişilebilirlik

Gazze'de Yas: 18 Filistinli Toprağa Verildi


Gazze’de, İsrail topçu ateşinde ölen 18 kadın ve çocuğun cenaze törenine onbinlerce Filistinli katıldı.

Cenaze töreni Beyt Hanun'da yapıldı. Törene katılanlara silahlı militan gruplar eşlik etti. Havaya ateş açan bazıları maskeli militanlar intikam sözü verdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, sivil can kaybından dolayı derin üzüntü duyduğunu ve yaralılara yardım edileceğini söylemişti.

Öte yandan New York’ta BM Güvenlik Konseyi saldırıyı ve İsrail ordusunun Gazze’deki operasyonunu görüşmek üzere toplanıyor. Toplantı talebi Konsey’de temsil edilen tek Arap ülkesi olan Katar’dan geldi.

Saldırı dünyanın dört bir tarafından kınanırken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan İsrail’den Gazze’deki operasyonlarına son vermesini, Filistinlilerden de İsrail’e saldırıları durdurmasını istedi.

Başbakan İsmail Haniye, ölümler üzerine 3 günlük yas ilan etmiş ayrıca Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın El Fetih Partisi’yle koalisyon hükümeti kurulması yolundaki görüşmelerin askıya alındığını bildirmişti.

Katliam Dünya ülkelerinin tepkisine yolaçtı. Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Alvaro de Soto olaydan şok olduğunu söyledi ve İsrail'e askeri operasyonlarını derhal durdurmasını istedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı İsrail saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Gazze'deki şiddet eylemlerinin durdurulması için uluslarası toplumun devreye girmesi çağrısında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İsrail'den, sivillere zarar vermeme yükümlülüğünü yerine getirmesini isterken, saldırı Paris hükümeti tarafından da sert bir dille kınandı.

Türkiye ise, İsrail'in Gazze'deki operasyonuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlğı açıklaması şöyle:

"3 Kasım tarihinde yaptığımız basın açıklamasında, İsrail’in Gazze Şeridinde sürdürdüğü ve aralarında çocukların da bulunduğu ondan fazla masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan geniş çaplı operasyonlardan ve bunun bütün bölgede doğurabileceği olumsuz sonuçlardan duyduğumuz endişeyi dile getirmiş, ayrıca, bölgede barış zeminini zedeleyen bu tür eylemlere son verilmesi çağrısında bulunmuştuk.
Uluslararası toplumun çoğunluğu tarafından paylaşılan kaygılarımıza ve yapılan çağrılara rağmen, İsrail’in bu sabah ağır silahlar da kullandığı Gazze’deki operasyonlarında aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun yer aldığı 18 masum sivilin daha hayatını kaybetmesini ve onlarca kişinin yaralanmasını derin bir teessür ve esefle karşılıyoruz.

Çeşitli kereler vurguladığımız üzere, İsrail’in kendisine yönelik roket atışlarına karşılık orantısız ve ayrımsız güç kullanımı bölgede kalıcı güvenlik ve istikrar sağlanmasına hizmet etmemekte, aksine, Ortadoğu’daki ortamı menfi yönde etkilemekte, barış çabalarına darbe vurmakta, şiddet sarmalını ve karşılıklı husumeti körükleyerek barış içinde bir arada yaşama umutlarının gerçekleşmesinin belirsiz bir tarihe ertelenmesine yol açmaktadır.

Filistin’de Ulusal Birlik Hükümeti kurulması konusunda bir anlaşmaya yaklaşıldığı, ayrıca, kaçırılan İsrailli askerin salıverilmesi konusunda ilerleme sağlandığı bu hassas dönemde, tüm ilgili tarafların sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri zorunludur. Bu çerçevede, İsrail’i bir kez daha masum sivillerin ölümüne yol açan ve barış sürecinde yıkıcı sonuçlar doğuran operasyonlarına son vermeye ve bölge barış ve istikrarı için sağduyu içinde hareket etmeye çağırıyoruz."

XS
SM
MD
LG