Erişilebilirlik

7 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times muhabirlerinden Tracy Wilkinson, Türkiye’de reform sürecinin durakladığını, Batı karşıtı milliyetçi düşüncelerle muhafazakar İslam’ın giderek güç kazandığını ileri sürüyor:

“Öyle görünüyor ki, Türkiye’nin AB üyeliği süreci resmen askıya alınmasa da muhtemelen bir yıl boyunca dondurulacak. Diplomatik kaynaklar bu kadar uzun bir süreden sonra üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasının zorluğuna dikkat çekiyor. Bunun sonucu sadece Ankara için değil, Washington ve Batı için de kötü olacaktır. Böyle bir gelişme, Türkiye’nin Batı ile İslam dünyası arasında köprü olma işlevini sona erdirecek ve iki farklı medeniyet arasındaki ilişkiler daha da gerginleşecektir.”

Washington Times muhabiri Andrew Borowiec de ilerleme raporunun açıklanmasıyla birlikte Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir sıkıntı yaşanmasının beklendiğini yazıyor. Habere göre, uzmanlar yaşanacak sorunlara bağlı olarak Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği yerine Müslüman dünyası ve Arap komşularıyla yakınlaşmaya yönelmesinden endişe ediyor:

“Bu gelişmeler, kamuoyu yoklamalarında Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteğin azaldığı bir döneme denk geliyor. Ancak AB üyeliği Erdoğan hükümetinin temel amaçlarından biri olmayı sürdürüyor. AB üyeliğini destekleyen Türk ordusu ise, dünyanın siyasi açıdan en hassas bölgelerinden birinde bulunan böylesine büyük bir ülkenin yönetilmesinde askerlerin de etkili olması gerektiğini savunuyor. Ancak Avrupalı yetkililer, orduyu, Müslüman Türkiye’nin Hristiyan Avrupa Birliğine girmesinde önemli bir engel olarak görüyor.”

Christian Science Monitor Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin hakkında verilen idam kararının ülkedeki bölünmüşlüğü daha da artırdığını vurguluyor. Gazete, yargı sürecinde de sorunlar yaşandığına dikkat çekiyor:

“Iraklıların büyük bir kısmı Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin geçmişle bağın kopartılmasında sembolik bir önemi olduğunu düşünüyor. Ancak ülkede süren mezhep çatışmasının bitirilmesi açısından bakıldığında cezanın infazı zor bir karar. İdamlar, hesaplaşma açısından anlamlı olabilir ama intikam almayı ulusal uzlaşmanın önüne geçirir. Ayrıca hassas Irak demokrasisinin Saddam Hüseyin’in idam edilmesini kaldırıp kaldıramayacağı da belirsiz. Verilen karara gelince, en azından şimdilik adalet yerini buldu.”

USA Today gayrı resmi sonuçlara göre Nikaragua’da Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini Sandinist lider Daniel Ortega’nın kazandığını yazıyor. Amerika’nın 80’li yıllarda Sandinistlere karşı Kontra gerillalarını desteklediğini hatırlatan gazete, artık Soğuk Savaşın bittiğine dikkat çekiyor:

"Latin Amerika’nın büyük bir kısmı Amerika’dan ve kapitalizmden uzaklaşarak sola yöneliyor. Ancak bu gelişmeyle başa çıkmanın en iyi yolu halkın tercihine saygı göstermektir. Amerika’da da olduğu gibi, demokrasi varoldukça sarkaç bir süre sonra ters yönde işlemeye başlayacaktır. Araya girip müdahale etmek sadece Ortega’nın Amerika’yı günah keçisi yapmasına yarayacaktır. Amerika’da, Filistin’de veya Latin Amerika’da; nerede olursa olsun özgür ve adil seçimlerin bir gerçeği de, iyilerin her zaman kazanmamasıdır.”

XS
SM
MD
LG