Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin'e Ölüm Cezası


Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin insanlığa karşı işlediği suçlardan, asılmak suretiyle idam cezasına mahkum edildi.

Saddam Hüseyin ve yedi eski yardımcısı, 1982 yılında Duceyil köyünde Şiilerin öldürülmesi nedeniyle yargılandı.

Eski Devrim Mahkemeleri’nin başkanıyla Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi de aynı davada, idama mahkum edildi.

Saddam Hüseyin, dün kararın açıklanması sırasında duruşma salonunda dini sloganlar attı. Saddam’ın avukatlarıysa davayı temyize götüreceklerini söyledi. Avukatlar ayrıca Saddam’ın, Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan yenilgiye uğramış olarak ve utanç içinde ayrılacağını söylediğini de belirttiler.

Saddam Hüseyin, 25 yıl önce, kendisine karşı düzenlenen suikast girişiminden sonra, 148 Şii’nin öldürülmesini emretmekle suçlanıyordu.

Irak yasalarına göre, davada kararın alınmasından hemen sonra temyiz süreci başlıyor. Dört hafta sürecek temyiz sürecinden sonra, alt mahkemenin kararı onaylanırsa, infaz için 30 gün süre tanınıyor.

Bağdat’ın Şiilerin oturduğu Sadr mahallesinde ve Necef kentinde, idam haberini alan halk kararı kutlamak için sokaklara döküldü. Televizyonda açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, idam kararının, Saddam döneminde öldürülen binlerce kişinin ailelerini rahatlatacağını söyledi.

Başkan Bush: 'Irak Demokrasisinde Dönüm Noktası'

Başkan Bush Saddam’a idam cezası verilmesini, Irak demokrasisi için bir dönüm noktası olarak niteledi. Bush Saddam’ın Irak halkına tanımadığı yasal haklardan yararlanmaya devam edeceğini de kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Saddam ve kendisiyle birlikte hüküm giyenlerin, adaletten kaçamadığını belirtti.

Ancak ölüm cezasını reddeden Avrupa Birliği, Saddam’a verilen cezanın infaz edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Vatikan’da cezayı eleştirdi ve “göze göz, dişe diş” ilkesinin uygulandığı çağlara geri dönüldüğünü söyledi.

Tahran hükümeti ise kararı memnunlukla karşıladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyid Muhammet Ali Hüseyni, Saddam rejiminin İran, Irak ve Kuveyt halklarına karşı insanlık dışı cinayetler işlediğini belirtti.

İran Haber ajansı İRNA'ya göre, sözcü, Saddam ve işbirlikçilerinin işlenen cinayetlerin amili olmasına rağmen onu destekleyen Batılı güçlerin de suçlu olduğunu vurguladı.



XS
SM
MD
LG