Erişilebilirlik

Irak’ta Karar Öncesi Teyakkuz Durumu


Irak’ta, devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin hakkında, insanlık suçları işlediği gerekçesiyle açılan davada mahkeme, kararını yarın açıklamaya hazırlanırken Irak silahlı kuvvetleri alarma geçirildi.

Iraklı yetkililer, karar nedeniyle çıkabilecek şiddet olayların hazırlık amacıyla izinleri iptal etti. Saddam Hüseyin’in bu davada idam cezasına mahkum edilebileceği bildiriliyor.

Davada Saddam ve yedi eski yardımcısı 1982 yılında Saddam Hüseyin’e düzenlenen suikast girişiminden sonra Duceyl adlı köyde yaklaşık 150 Şii Iraklının öldürülmesi için emir vermekle suçlanıyordu.

Bu arada Irak polisi Bağdat’ta Perşembe ve Cuma günleri 56 kişinin cesetlerini bulduğunu açıkladı. Amerikalı askeri yetkililer de Perşembe günü Irak’ın değişik yerlerindeki saldırılarda yedi Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi. Amerikalı yetkililerin verdiği bilgiye gore, Bağdat’ın güneyindeki Mahmudiye yakınında, direnişçi oldukları sanılan 13 kişi öldürüldü, bir kişi yakalandı. Açıklamada bölgede patlayıcı maddeler, el bombaları ve patlayıcı madde bağlanmış yelekler bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Bağdat’ta Amerika Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte’yle görüştü. Başbakanlıktan yapılan açıklamada görüşmede Irak’taki siyasi gelişmeler ve Irak güçlerinin ülkede güvenlikle ilgili sorumluluğu devralacak düzeye getirilmesi konuları üzeirinde durulduğu belirtildi.

XS
SM
MD
LG