Erişilebilirlik

Kıbrıs Zirvesinin İptaline Tepkiler


Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya, Helsinki’de Kıbrıs sorunuyla ilgili toplantının iptal edildiğini açıkladıktan sonra ilk tepki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan, Finlandiya Başbakanı ile 45 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığını, kendisine Kıbrıs'taki Türk ve Rum taraflarının dışişleri bakanları ile Türk dışişleri bakanının 3'lü olarak bir araya gelmesi talebinin iletildiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan Finlandiya Başbakanı'na, Yunanistan dışişleri bakanının katılmadığı bir dışişleri bakanları toplantısına, Türk dışişleri bakanının katılmasının mümkün olmayacağını söylediğini bildirdi.

Erdoğan Finlandiya’nın iyi niyetinin eyleme dönüştürülmesi için iki garantör ülkenin içinde olması kaydıyla Güney ve Kuzey Kıbrıs ile 4'lü olarak bir toplantı yapılabileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan Finlandiya’nın önerilerinin kendilerine yazılı olarak iletilmemesini de eleştirdi. Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ni bir çözüm zemini olarak kabul etmediğini vurguladı ve “Bu işin çözüm zemini Birleşmiş Milletler’dir,” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile Brüksel’deki buluşması öncesinde İstanbul’a uğradı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin Moskova’daki toplantısından dönen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Finlandiya’nın olumlu bir gelişme sağlamak için uğraştığını söyleyen Gül, Kıbrıs konusunda tarafların bir araya getirilemediğini kaydetti. Finlandiya’nın davet ettiği tarafların böyle bir toplantıya katılmak istemediğini açıklayan Gül, “Rumlar tüm dünyayı aldatıyor” dedi. Bakan Gül Türkiye’nin daima yapıcı olduğunu, faydalı girişimleri desteklediğini, toplantılardan kaçmasının söz konusu olmadığını söyledi ve “Hiç kimse, Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türkleri suçlayamaz” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG