Erişilebilirlik

Uluslararası Yol Güvenliğini Arttırma Çabaları


Kısa adı ASIRT olan Uluslararası Yol Güvenliği Vakfı 1995 yılında Rochelle Sobel tarafından kuruldu. Türkiye’de bir trafik kazasında oğlunu kaybeden Sobel, o günden bu yana tüm dünyada karayolu güvenliğinin arttırılması için faaliyetlerde bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde başkent Washington’da yıllık toplantısını yapan vakıf, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkede çalışmalar yürütüyor. Vakfın amacı, karayollarında ölümcül kazaların sayısını azaltmak ve sürücüleri güvenlik konusunda bilinçlendirmek. Türkiye’de yerel kuruluşlarla işbirliği yapan ASIRT, yol güvenliği konusunda eğitim programları hazırlıyor. Vakfın kurucusu Rochelle Sobel’e göre, dünyada trafik kazalarından etkilenmeyen ülke yok.

Sobel, "ASIRT’ün kuruluş amacı dünyada eğitim ve işbirliğini arttırarak, yol güvenliğini sağlamak. Bizim için tüm dünya tek bir yol. Trafik kazaları ve bunlara bulunacak çözümler tüm dünyayı ilgilendiren küresel sorunlar. Trafikte meydana gelen kazalar tüm dünya ülkelerinin sorunu. Hiçbir ülke bundan muaf tutulamaz. Bugün, dünyada her yıl 1 milyonu aşkın insan, trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu gerçeği göz ardı edemeyiz." diye konuşuyor.

Amerika Ulaştırma Bakanı Norman Mineta ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un da katıldığı yıllık toplantıda yol güvenliği konusundaki çalışmalara destek veren kişi ve kuruluşlar da anıldı.

Vakfın başkanı Sobel vakıf hakkında şunları söyledi: "Vakfımız değişik ülkelerde, sivil toplum kuruluşları ve şirketlerle yaptığı ortaklaşa projelerini sürdürmektedir. Bunların başında Türkiye geliyor. Oradaki ortaklarımızla oluşturduğumuz başarılı çalışmalardan gurur duyuyoruz."

Kongre’nin Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Florida milletvekili Robert Wexler’ın da yer aldığı toplantıda, Türk katılımcıları duygulandıran bir de ödül verildi. Vakfın kurucularından ve Türkiye’yle ilgili çalışmalarda etkin bir isim olan Feriha İştar, liderlik ödülüne layık görüldü. Ödül töreninden sonra konuştuğumuz İştar, vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İştar, "Derneğin değişik programları var. Özellikle Türkiye, Kenya, İsrail, Mısır bu gibi ülkelerde eğitimsel programlara ağırlık verdiler. Raşel, çeşitli üniversitelere davet ediliyor ve konuşmacı olarak gidiyor. Bizim ülkemizde öncelikle seat belt olayıyla başladı. Hız kontrolü... Rotary Club ile birleştiler ve büyük destek gördüler. Daha sonra Denizli işadamları Derneği işin içine girdi. Bilindiği gibi Denizli valisi de trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Trafik konusunda eğitim veren okullar mesela Denizli’de kuruldu. Mersin’de yine buna benzer bir eğitim programı çalışmaları yapılıyor." diye konuştu.

Rochelle Sobel acılı bir anne olarak yola çıktığı çalışmalarında bugün önemli başarılara imza atıyor. Türkiye’de kendisi gibi çocuklarını trafik kazalarında kaybeden ailelerin acısını en derinden hissettiğini söyleyen Sobel, bundan 6 yıl önce kızını Bağdat caddesinde hız yapan bir aracın çarpması sonucu kaybeden Boray Uras’la da Ankara’ya yürümüş, siyasileri bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya çağırmıştı.

XS
SM
MD
LG