Erişilebilirlik

Amerikalı Türk Müziği Uzmanı: Karl Signell


Türk müziğinin dünyadaki sayılı uzmanlarından biri olan Amerikalı etnomüzikolog Karl Signell’in “Makam” adlı kitabı bir süre önce Türk okurlarla buluştu. Amerika'nın Sesi'nden Özge Övün, Signell’i evinde ziyaret etti, kitabı ve Türk müziğine olan sevgisi üzerine konuştu.


Karl Signell, ilk kez çocuk yaştayken ailesiyle birlikte gittiği Türkiye’de Türk müziğiyle tanıştı. Signell, yıllar sonra müzik eğitimi almaya karar verdiği zaman Japon ve Türk müziği arasında tercih yaparken epey zorlandığını söylüyor: "Türk müziğini seçtim. Fakat bu geniş konu içinde hangi konu seçeyim; Çingene müziği mi, saray müziği mi, tasavvufi müzik mi, mehter müziği mi, gazino müziği mi... Başlangıçta saz, bağlama derslerine gittim. 6 sene, bu yola gideyim de ondan sonra karar vereyim, devam mi değiştireyim mi? Sonunda beğendim, fakat yavaş yavaş Türk Sanat Müziği’ne bakınca o tarafa doğru çekildim."

Türk Sanat Müziği konusunda araştırmalarını sürdüren Profesör Doktor Karl Signell, Baltimore’daki Maryland Üniversitesi’nde Etnomüzikoloji dersleri veriyor. Türkiye’de bulunduğu dönemde ney dersleri de alan Signell, o günleri şöyle anlatıyor: "Hocam merhum neyzen Aka Gündüz Kutbay idi. Derslerin arkasını da takip ettim. Yani arkadaş olarak İstanbul’u gezdik. Konserlere gittim.Yani kulaklarım onun sesini duydu. Ondan ney öğrendim. Bir söz etmezdi, şunu bunu yap, bu perdeyi daha aç, ağzını falan değiştir. Hiç bir kelime etmedi, söylemedi. Yani yavaş yavaş kulakta öğrenmek önemli. En iyi ders bu."

Karl Signell’in yeni kitabı “Makam” Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Uzun yıllar verdiği Türk Musikisi üzerine doktora tezi olarak hazırladığı ‘Makam’ ilk kez 1977’de Washington’daki Asian Music Yayınevi tarafından kitaplaştırılmış. Signell artık yeni bir konuya geçtiğini anlatıyor: "Evet şimdi makam konusunu bitirdim. Şimdi daha kapalı bir konu var Türk müziğinde. Vakit. Vakit nedir? Düm tek, düm tek... Basitçe usul diyebiliriz. Fakat vakit, müzik vakiti, müzik zamanı çok daha, usulden çok daha derin bir konudur. Ve bu senenin Mayıs ayında Uluslar arası Türk Müziği kongresinde Türk müziği zamanı üzerinde bir konu açtım. Gizli bir konu. Bu 35 sene içinde düşünüp biriken soru var."

Karl Signell Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Türk Müziği Kongresi’nde de bu konuda bir konuşma yaptı.

XS
SM
MD
LG