Erişilebilirlik

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Amerika’da Kongre seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte yükselen tansiyon, gazetelerin yorumlarına da yansıyor. Washington Post, Başkan Bush’un Irak savaşını eleştirenleri teröre destek vermekle suçlamasına karşı çıkıyor. Gazete, Bush’un bu tavrıyla ülkeyi kamplara böldüğü görüşüne yer veriyor:

"Amerika’nın başkanı Amerikalıları ülkelerini sevenler ve sevmeyenler diye ayırdığında, bu tavır başkanın yönetmesi gereken bu ülkenin temellerine zarar vermektedir. Bush daha önce de korkuya, tepkiye dayalı, ülkeyi kamplara ayıran politikalar izlemişti. Ancak Bush’un son tavırları bunları da aşıyor. İzlediği politika Bush’un kalan iki yıllık görev süresi boyunca partiler üstü ve uzlaşmaya dayalı bir devlet adamı olarak çalışmaya niyeti olup olmadığı konusunda bizi şüpheye düşürüyor."

USA Today ise eleştiri oklarını Demokrat Partili Senatör John Kerry’ye yöneltiyor. Kerry’nin bir üniversitede yaptığı konuşmada “Çok çalışırsanız başarılı olursunuz, aksi taktirde Irak’ta batağa saplanırsınız” dediğini hatırlatan gazete, bu sözleri Amerikan askerlerine hakaret olarak değerlendiriyor:

"Aslında Kerry’nin bu sözleri aşırı olumsuz biçimde yürütülen saldırgan seçim kampanyalarının bir yansıması. Gelecekte tarihçiler bugünü değerlendirirken, seçime bu kadar kısa bir süre kala, Irak savaşı ve terör tehdidiyle uğraşan bir ülkede, insanların bu seçimde aday bile olmayan bir politikacının gafıyla bu kadar uğraşmasını anlamakta zorluk çekecektir. Konuşacak daha önemli konular mı yok? Örneğin hiçbir aday Irak’ta bundan sonra neler yapılabileceği konusunda, bir düşünceye sahip değil mi? Ya da federal bütçenin düzeltilmesi, göçmenler sorunu veya sağlık sistemi konusunda bir öneri yok mu?"

Christian Science Monitor de, seçim kampanyasına toplam 2,6 milyar Dolar harcandığını belirtiyor ve Temsilciler Meclisi'ne girmek isteyen bir adayın en az bir milyon doları gözden çıkartması gerektiğini vurguluyor. Gazete, partilere ve adaylara yapılan bağışlar konusunda derhal kapsamlı bir reforma gidilmesi çağrısında bulunuyor:

"Bu ara seçimler, mali açıdan da en fazla rekabetin yaşandığı seçimlerden biri. En azından adayların başa baş olduğu bir çok seçim bölgesinde, tarafların bağış toplama konusunda da ciddi bir mücadele vermesi gerekiyor. Son dönemde patlak veren skandalların da gösterdiği gibi, Kongre üyeleri hala lobicilerin ve bağış yapanların etkisine çok açık. Yeni oluşacak Kongre şeffaflık ve diğer reformlar konusunda ısrarcı olmalıdır. Ancak, 2006 seçim kampanyası büyük sermayenin etkisine çok daha açık görünüyor."

Los Angeles Times ise küresel ısınmanın yol açtığı sorunların giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Dünya Bankasının hazırladığı bir rapora dayanarak küresel ısınmaya karşı bugün yeterince kaynak ayrılmaması durumunda, bunun faturasının gelecekte çok daha kabarık olacağını yazıyor:

"Bu rapor, sera etkisi yapan gazların emisyonunun düşürülmesi halinde işsizliğin artacağını savunan Bush’u yalanlıyor. Tam tersine bu konuda bir şey yapılmazsa işsizliğin artacağını vurguluyor. Küresel ısınmaya karşı mücadelenin başını İngiltere çekiyor ve Bush’un bu konudaki uzlaşmaz tavrı onu küresel uzlaşmanın dışında bırakıyor. Amerika, dünyanın en önemli sorunlarından biriyle mücadelede liderliği kaçırmakla kalmıyor, bu sorunun çözümü için uğraşanlara katkı bile vermiyor."

XS
SM
MD
LG