Erişilebilirlik

Pakistan'da  'Medrese' Saldırısına Tepki


Pakistan’ın Afganistan sınırı bölgesinde onbinlerce kişi Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve Amerika aleyhine gösteri yapıyor.

Gösteriler, dün, Bajaur aşiretine ait bölgede, “medrese” adıyla bilinen bir din okulunun Pakistan ordusu tarafından imha edilmesiyle ilgili.

Askeri sözcüsü Tümgeneral Şevket Sultan, okulda teröristlerin eğitildiğini öne sürdü ve savaş helikopterleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda en az 80 dinci militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Sözcü saldırıya Amerikan birliklerinin de katıldığı iddiasını reddetti ancak operasyonun planlanmasında Amerika’nın sağladığı istihbarattan yararlanıldığını bildirdi.

Bir muhalefet lideri saldırıdan Amerika’yı sorumlu tuttu, ölenlerin çoğunun çocuklar olduğunu iddia etti.

Pakistan’ı ziyaret etmekte olan İngiltere veliahdı Prens Charles, gösteriler nedeniyle Peşaver gezisini iptal etti.

Pakistanlı yetkililere göre, terör eylemlerine karışmak ve el Kaide militanlarını saklamakla suçlanan okul imamı uzun bir süredir aranmaktaydı. Okul, el Kaide liderlerinin gizlendiği sanılan sınır bölgesinde bulunuyor.

Afganistan'daki Amerikan birlikleri, Ocak ayında, aynı bölgede, el Kaide'nin ikinci adamı Ayman el Zawahiri'nin bulunduğu sanılan bir eve saldırmış ancak Zawahiri'nin operasyon sırasında köyde bulunmadığı anlaşılmıştı.

Pakistan’da medrese adıyla faaliyet gösteren binlerce din okulu bulunuyor.

Batı ülkeleri bu okullarda din adamından ziyade dinci militan yetiştirildiğini öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG