Erişilebilirlik

New York'ta Cumhuriyet Bayramı Coşkusu


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Amerika’da yaşayan Türkler arasında da büyük bir coşkuyla kutlandı. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Atilla Pak, konuyla ilgili yayınladığı mesajında “Çağdas, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu; yüce Türk milletinin geçmişten geleceğe en değerli ışık kaynağı, eşi bulunmaz kahraman, büyük asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Amerika’daki Türk toplumu da yürümeye devam edecektir” dedi.

Türklerin Amerika’da en yoğun olarak yaşadığı New York’ta bir Cumhuriyet Bayramı’nın daha coşkusunu hissetmek mümkün. Haftanın son gününde yani 27 Ekim Cuma günü, New York’ta bulunan Türk dernekleri dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’te bulunan Bowling Green meydanında geleneksel bayrak çekme törenini gerçekleştirdiler.

Yine Cuma akşamı tanınmış gitar ustası ve Carnegie ödüllü Cem Duruöz ile Londra Senfoni Orkestrası başta olmak üzere dünyanın değişik orkestralarıyla beraber konser veren ve başarılarıyla kendinden söz ettiren Camille Zamora Cumhuriyet’in 83. yıldönümü dolayısıyla Türkevi’nde bir konser verdiler. İstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından gerçekleşitirilen konsere ilgi büyüktü.

Bunun dışında New York’ta bulunan diğer Türk dernekleri ve kuruluşları da çeşitli etkinlikler hazırladılar. Mühendis ve Mimarlar Odası düzenlediği yemekle Türk toplumunu bir araya getirirken, Türk Öğrenci Birlikleri de okullarında Cumhuriyet Bayramı geceleri düzenlediler.

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Atilla Pak da günün anlam ve önemiyle ilgili bir mesaj yayınladı.

Pak mesajında “Büyük Atatürk, "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesi ile Cumhuriyetin temeline barışçılığı koymuştur. Geçen 83 yıl tarihimizin en uzun barış dönemidir. Türkiye bulunduğu bölgede ve dünyada barışın korunmasına en çok hizmet eden ülkelerden biridir. Uluslararası ve bölgesel işbirliğine içtenlikle taraftardır. Her türlü ihtilafın barışçı yollardan gidirilerek çözüme kavuşturulmasını savunur. Türkiye uluslararası taahhütlerine sadık bir ülkedir” dedi.

Amerika’da yaşayan Türk toplumunun da Atatürk’ün açtığı yoldan yüreceğini belirten Pak, burada yaşayan Türklerin çağdaş, laik ve demokratik Türkiye’nin yurtdışında gösterilmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.

Pak mesajında ayrıca, “Geçmisimizle aydınlık yarınlarımız arasındaki en önemli köprü olan Cumhuriyet, bizi daha nice bin yıllara taşıyacaktır” dedi.

XS
SM
MD
LG