Erişilebilirlik

26 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Bush yönetimini Irak’ın yeniden inşası konusunda başarısızlıkla suçluyor ve Irak halkının eğitim, sağlık, elektrik ve su gibi en temel ihtiyaçlarının hala karşılanamadığını belirtiyor. Gazete, Irak’taki ihaleleri alan Amerikan şirketlerine verilen paranın önemli bir kısmının yeniden inşa çalışmalarına değil, idari masraflara harcandığını ifade ediyor:

"Amerikan halkı, Irak’ta işlerin niçin böylesine kötü gittiği konusunda açıklama beklerken, Irak’ın yeniden inşasıyla ilgili sözleşmelerdeki utanç verici sorunları gözden kaçırmamalıdır. Pentagon’un rekabete daha açık ihaleler düzenlemesi, sözleşmeleri daha ciddi hazırlaması ve denetimi daha sıkı yapması için Kongre üzerinde baskı oluşturmalıdır. Maliyeti böylesine yüksek bir başarısızlığın tekrarlanmaması için en iyi yöntem budur. "

USA Today, Başkan Bush’un Irak konusundaki iyimser açıklamalarının Irak’ta yaşanan gerçeklere uymadığı görüşünde. Bush’un daha önce Irak’ta demokrasiyi kurumsallaştırmayı zafer olarak tanımladığını hatırlatan gazete, artık zafer tanımının da değiştiğini vurguluyor:

"Bush yönetiminin Bağdat hükümetini üzerine düşenleri yapmamakla suçlayarak Irak’tan çekilmenin yolunu açmaya çalıştığı düşünülebilir. Bundan sonra neler yaşanırsa yaşansın, Irak’ta işler yeni sloganlar, söylevler ve basın toplantılarıyla düzeltilemez. Neredeyse Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı'nda geçirdiği süreye eşit olan üç yıllık bir zamanın ardından anlamlı bir gelişme sadece açık ve ikna edici bir başarıyla sağlanabilir."

Los Angeles Times da Başkan Bush’un dün düzenlediği basın toplantısında Irak’ta yaşanan sorunlar konusunda samimi olduğunu yazıyor, ancak Bush’un çözümler konusunda doyurucu bir açıklama yapmadığının da altını çiziyor. Gazete, Bush’un Irak’la ilgili açıklamalarının ara seçimlere iki hafta kala yapıldığını da hatırlatıyor:

"Tam da seçim döneminde, Bush’un Irak’ta kazanmaktan başka seçenek olmadığı için Amerikan askerlerinin sayısını iki kata çıkartacağını açıklamasını beklemek gerçekçi olmazdı. Öyle görünüyor ki, Washington’un kelimelerle yürüttüğü savaşta, bundan sonra zafer ifadesinin yarattığı beklentiler daha da aşağıya çekilecek. Başlangıçta savaşın bütün Ortadoğu’yu dönüştürecek demokratik bir Irak’ın kurulmasıyla sonuçlanacağı düşünülürken, artık geride kanlı bile olsa bütünlüğünü koruyan veya terör yuvasına dönüşmemiş bir Irak bırakmak en önemli hedef gibi görünüyor."

Washington Post New Jersey Yüksek Mahkemesinin eşcinsel çiftlerin de evli çiftler gibi devlet yardımı almaya hakkı olduğu yönündeki kararını demokrasi açısından bir kazanım olarak değerlendiriyor. Gazete, mahkemenin eyalet anayasasında dayanarak verdiği bu kararın, eşcinsel evliliklerin tanınmasıyla değil, eşcinsel çiftlere bazı haklar tanınmasıyla sınırlı olduğunu belirtiyor:

"7 Kasım seçimlerinin hemen öncesinde alınan bu karar, böylesine hassas bir nüansı gözetmiş olmasına rağmen evliliğin korunması ve yargıçların taraflılığı gibi tepkilere yol açma potansiyelini içinde barındırıyor. Böyle bir gelişme, bir talihsizlik olur. Bu karar hiçbir biçimde örneğin eşcinsel evliliğini yasaklayan Virginia anayasasının veya federal anayasanın değiştirilmesini gerektirmiyor. Sadece New Jersey’lilerin eşcinsel çiftlerin yasa karşısında nasıl eşit olacağıyla ilgili en iyi kararı vermesi için bir zemin sunuyor."

XS
SM
MD
LG