Erişilebilirlik

Almanya'dan Beyin Göçü


Türklerin 60lı yıllardan bu yana yoğun olarak göç ettikleri ülkelerin başında gelen Almanya, geçen yıl rekor sayıda vatandaşını başka ülkelere kaptırtı.

Almanya'daki demografik dengeler tehlikede, nüfus probleminin sonu gelmiyor. Doğum oranının azlığı ve yaşlı nüfusun artmasi sorununun ardından ülkeden göçün rekor kırması Almanya’da tartışmalara yeni bir boyut getirdi.

Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ludwig George Braun dün yaptığı bir açıklamayla ülke kamuoyunu Beyin Göçü’nün aldığı ürkütücü boyut konusunda uyardı. Buna göre geçen yıl ülkeyi terk ederek kendilerine başka ülkelerde iş bulan yada arayanların sayısı 140 bine çıktı. Bu bir yıl içinde Almanya’yı terk edenler sayısında rekor anlamına geliyor.

Braun’a göre sayının en çarpıcı yanı, Almanya’dan göç edenlerin hemen hepsinin akademisyen ve yarısının da 35 yaşının altında olmaları.

Göç listesinde ABD ve İsviçre ilk sırada, Almanların göç ettiği ülkeler listesinde Türkiye’de var. Geçen yıl 2145 Alman Türkiye’ye göç etmiş bu sayılara göre.

Almanya’nın sorunu ciddi:
Almanya’dan insanların başka ülkelerde iş aramaya ve göç etmeye başlamasının nedenlerinin başında ülkedeki işsizlik geliyor. Alman nüfusu bir yandan da hızla yaşlandığından, emekliye ayrılanların masraflarını karşılayacak insanların sayısı da giderek azalıyor.

Uzmanlar Almanya’nın özellikle yaratıcı, nitelikli ve eğitimli insangücünü, yeteri kadar değerlendirme ve kariyer olanakları sağlamak konularında başarısız olmasına bağlıyorlar. Almanya’da genelde belli kalıplar içinde kalınıyor ve yenilikçi yaklaşımlar giderek azalıyor.

Bu bağlamda son günlerde çok konuşulan bir örnek, Şubat 2005`te kurulan, dünyanın en çok tıklanan 8. sitesi konumunda olan ve günde ortalama 100 milyon video izlenimi ile rekor kıran Youtube adlı İnternet sitesi.

Geçenlerde 1 milyar 650 milyon dolara Google adlı siteye satılan Youtube’un kurucusu Chad Hurley uzun süre Almanya’da yaşıyan, ancak burada bilişim alanında bürokratik engeller nedeniyle ülkeyi terk eden ve şansını ABD’de deneyen biri.

Almanya Türkiye Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen, akademisyen ve yaratıcı potansiyeli bulunan birçok insanın güvenli bir istihdam politikası göremedikleri ve destek bulamaları nedeniyle çareyi ülkeyi terk etmekte bulduklarını belirtiyor.

Almanya’dan göç sayısının bundan sonra alacağı yönü kestirmek şu an için güç. Bir yandan Alman ekonomisindeki canlanma sürüyor. Önde gelen iktisadi araştırma kuruluşunun yayınladıkları ortak raporda ekonomide pozitif bir hareketlenme var, büyüme yüzde 2,3 civarında olacak. Ancak uzmanlar bu olumlu gelişmelere rağmen göç trendinin süreceğini savunuyorlar.

XS
SM
MD
LG