Erişilebilirlik

25 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Avrupa’daki Müslümanlar arasında, dışlanma ve aşağılanma duygusunun şiddet eylemlerine de dönüşebilen bir tepkiye yol açtığını vurguluyor. Gazete, Avrupalı liderlerin bu sorunu çözecek adımlar atmak yerine, İslamiyet’e yönelik hakaretlere destek verdiğini belirtiyor ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un başlattığı peçe tartışmasını buna örnek gösteriyor.

"Avrupalı Müslümanlar, kendi geleneklerine göre yaşadıkları Avrupa ülkelerini benimsemeye davet edilmelidir. Müslümanlardan, yasalara ve özgürlüklere saygılı davranmaları beklenmelidir. Ancak politikacılar da, İslamiyet’le laik çoğunluk arasındaki farkları öne çıkartmak yerine, Müslümanların eğitimi ve istihdamı önündeki engelleri kaldırma çabasına odaklanmalıdır. "

New York Times İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Yahudi yerleşimlerini savunan bir partiyle koalisyona gitmesini eleştiriyor ve bu gelişmenin Batı Şeria’dan kısmi çekilme planını imkansızlaştıracağını öne sürüyor. Gazete, Filistin’de de Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma çabalarının sonuçsuz kalmasıyla barış umudunun azaldığını yazıyor.

" Hamas, teröre karşı çıkmak, yapılan eski anlaşmaları tanımak ve İsrail’in varlığını kabul etmek gibi diplomatik inandırıcılık için gerekli asgari adımları bile atmaya yanaşmıyor. Bu süreçte, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Hamas’ı ikna çabaları İsrail’den gerekli desteği de göremedi. Olmert’ın Yahudi yerleşimlerini savunan bir partiyle koalisyona gitmesi, bu yönde bir çaba harcanması ihtimalini daha da azalttı. Oysa, Lübnan fiyaskosundan sonra Filistinlilerle barışın önüne yeni engeller çıkartmak İsrail'’n ihtiyaç duyduğu en son şeydir."

Los Angeles Times Panama Kanalının genişletilmesi kararının Los Angeles limanındaki ticarete olası etkisini irdeliyor. Panama Kanalının genişletilmesiyle, büyük gemilerin artık doğrudan Doğu kıyılarına gidebileceğini kaydeden gazete, bunun Los Angeles’ı hem olumlu hem de olumsuz yönden etkileyeceğini ifade ediyor.

" Eğer Asya ülkeleriyle yapılan ticaret beklendiği oranda büyümeye devam ederse, Batı kıyısındaki limanlar da bir sıkıntı yaşamayacak. Ayrıca California’da boşaltılan yüklerin yüzde 60’ı eyalet sınırları içinde kaldığı için, gemilerin başka limanlara gitmesi de anlamlı değil. Panama Kanalı projesinin tamamlanması da yedi yıl sürecek ve o zamana kadar çevrenin korunmasına yönelik önlemler de hayata geçmiş olacak. Panama’nın kazancı, Los Angeles açısından bir kayıp olabilir. Ama dalganın kabarmasıyla birlikte bütün gemilerin birlikte yükselmesi, daha büyük bir ihtimal olarak görünüyor."

USA Today
Katrina kasırgasından etkilenen New Orleans’lıların büyük bir kısmının evlerini yeniden riskli bölgelere kurmayı planladığını aktarıyor. Gazete, felaketzedelere yapılan devlet yardımının bütün Amerikalıların cebinden çıktığını hatırlatıyor ve benzer bir felaketin tekrarlanma ihtimaline karşı yetkilileri uyarıyor.

" Katrina felaketi sonrasında bölgenin yeniden inşası yerel yönetimler ve eyalet yönetimi tarafından yürütülmelidir. Ancak, eğer yerel yetkililer vatandaşların en tehlikeli bölgelere ev yapmasına izin verecekse, bütün risklerin sorumluğunu da üstlenmelidirler. Bütün Amerikan vatandaşlarının böylesine bir riski finanse etmesini istemek, tam bir aptallık olur. "

XS
SM
MD
LG