Erişilebilirlik

Ceylan'ın 'İklimler'i İngiliz İzleyiciyle Tanıştı


Sanatsal sinema dünyasının tüm gözlerini çevirdiği Londra Film Festivali’nin bu yıl 50'incisi yapılıyor. Yani Festival bu yıl gümüş yılını kutluyor. Bu yüzden de özellikle önem taşıyor. Festival İngiltere Film Enstitüsü tarafından destekleniyor ve bu yıl ayrıca ünlü The Times gazetesi tarafından sponsor ediliyor.

Bu yılki 50. Londra Film Festivali’nde Türk sineması yine başarıyla temsil edildi. Ünlü bir Türk yönetmenin bu yıl yaptığı ve İngiltere’de yayınlanan Time Out dergisi tarafından “Eleştirmenler Tarafından Seçilen Festival’in En İyi 10 Filmi” ve Londra Film Festivali İnternet sitesinde “Festival’in en iyi beş filmi” arasında kendine yer bulan “İklimler” (Climates), Londra’daki festivalde bir gala ile, tıklım tıklım dolu bir salonda film izleyicilerine gösterildi.

Filmin yönetmeni Türk ve dünya sinemaseverlerinin yakından tanıdığı ve aynı zamanda 2003 yılında birçok uluslararası ödül alan “Uzak” (Distant) filminin de yönetmeni Nuri Bilge Ceylan. Ceylan, filmi sadece yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda senarist ve başoyuncusu.

Filmin bitiminde alkışlarla sahneye gelen Nuri Bilge Ceylan, filmdeki fotografi güzelliğini, kendisinin aslen bir fotoğraf meraklısı olmasına bağlarken, filmde neden fazla diyalog olmadığı yolundaki bir seyirci sorusuna da, günlük hayatı anlama ve anlatmada, jest ve mimiklerin diyalogdan daha fazla ipucu sağladığına inandığını kaydederek cevap verdi.

Ceylan, yönetmenliğinin sırrını ise 20 yıl once geldiği Londra’da kaldığı birkaç ay içerisinde hayatını kazanmak için çalıştığı bir restoranttan arta kalan zamanda, bazen günde iki film izlemesine bağladı ve en iyi öğrenme metodunun bu ve deneme-yanılma olduğunu belirtti.

Nuri Bilge Ceylan, “İklimler” adlı filminde bahar dışında her mevsimin yer alıp neden bahara yer verilmediği yolundaki soruya ise, gerçek hayattaki karısı Ebru Ceylan’ın canlandırdığı filmdeki kadın başrol oyuncusunun adının “Bahar” olduğunu hatırlatarak cevap verdi. Filmini, bu yılki Londra Film Festivali’nde ilkler arasında yer alan, dijital video kamera ile çeken Ceylan ile gala sonrası yaptığımız sohbette, kendisine yönelttiğim filminin sinema dünyasına ve sanatına katkısının ne olduğu yolundaki soruma, “Buna eleştirmenler karar verecek. Filme başlarken böyle bir amaçla yola çıkmadım” şeklinde karşılık verdi.

Ceylan yeni bir film projesi üzerinde hazırlıklara başladığını da ekleyerek, yeni filminin iki yıllık bir sure içinde sinemaseverlere ulaşacağını da kaydetti.

XS
SM
MD
LG