Erişilebilirlik

AB Üyeliğine Destek Giderek Azalıyor


Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci Kıbrıs sorunu nedeniyle zor bir dönemece girerken, yeni açıklanan bir kamuoyu anketi Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğine desteğinin düştüğünü gösterdi.

A&G araştırma şirketi tarafından 23-24 Eylül tarihleri arasında 32 ilde 2 bin 408 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket, toplumun Avrupa Birliği sürecine desteğinin son 5 yılın en düşük seviyesine indiğini ve "Türkiye Avrupa Birliği'ne mutlaka girmelidir" diyenlerin oranının yüzde 32,2 olduğunu gözler önüne serdi.

Oysa 2005 yılında bu oran yüzde 57,4 olarak belirlenmişti. “Avrupa Birliği'ne kesinlikle girmemeliyiz” diyenlerin oranı ise 2002 yılında yüzde 17.9'ken, bu görüşü savunanların oranı 2006 yılında 25.6'ya yükseldi.

"Avrupa Birliği'ne girsek de olur, girmesek de" diyenlerin oranı ise yüzde 33.3. Anket, Avrupa Birliği üyeliğine verilen desteğin genç nüfusta daha yüksek olduğunu da gösteriyor.

18-27 yaş grubundakilerin yüzde 42’si, 28-43 yaş grubundakilerin yüzde 29,1’i, 44 yaş üstündekilerin ise yalnızca yüzde 26,1’i Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor.

Avrupa Birliği üyeliğine verilen destekte önceki yıllara göre yaşanan büyük düşüşün, Avrupa Birliği ile Kıbrıs konusunda yaşanan anlaşmazlık, Avrupa’da yükselen Türkiye karşıtı söylemler ve Ermeni soykırımı iddialarının Avrupa parlamentolarında gündeme gelmesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Araştırma, Türk toplumunun ezici çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne güvenini kaybettiğini de ortaya koyuyor. Ankete katılanların yüzde 78,1’i Avrupa Birliği’ne güven duymadığını belirtirken, yüzde 76,5’i de üyelik sürecinde Türkiye’nin önüne daha ağır şartlar getirileceği endişesini ifade ediyor.

Anket, Türk toplumunun hangi ülkeleri “dost” olarak gördüğü konusunda da ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre Azerbaycan yüzde 71,4, Pakistan da yüzde 47,3 ile ilk iki sırada yer alıyor. İran’ı dost ülke olarak görenlerin oranı yüzde 29 iken, katılımcıların yüzde 43,1’i İran’ın dost bir ülke olmadığını düşünüyor.

Batılı ülkeler arasında ise en olumsuz tutum Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı. Ankete katılanların yüzde 78,1’i Amerika Birleşik Devletleri’nin dost bir ülke olmadığını düşünüyor.

Yine katılımcıların yüzde 78.1'i Yunanistan'ın, yüzde 76,1’i Fransa’nın yüzde 73.2'si İngiltere'nin ve yüzde 64.8'i de Rusya'nın dost olmadığı düşüncesinde.

XS
SM
MD
LG