Erişilebilirlik

AB-Rusya Zirvesinde İlerleme Yok


Finlandiya’nın Lahti kabasasında yapılan bir günlük AB-Rusya zirve toplantısında özellikle enerji güvenliği konusu üzerinde duruldu. AB liderleri Rusya’nın doğal gaz sevkiyatını aksatmaması konusunda güvence istedi.

Rusya Devlet Başkanı, bu konuda uzlaşıcı nitelikte açıklamalar yaptı ve zirveden sonra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, enerji konusuna siyasi nitelik verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ancak Putin’in, Rus enerji piyasasını yabancı yatırımcılara açmaya ya da Rusya’nın doğal gaz ihracatı alanında devlet şirketi Gazprom’un elindeki tekeli kaldırmaya yanaşmadığı bildiriliyor.

Zirvede taraflar arasında başka konularda da anlaşmazlık görüldüğü, bunların başında da Rusya’yla Gürcistan arasındaki ilişkilerin geldiği belirtiliyor.

AB liderleri Rusya’nın Gürcistan’ı hedef alan ekonomik ambargoya son vermesini istiyordu.

Rusya liderinin ise zirvede, bu konuda sert ifadeler kullanarak Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki bağımsızlık hareketlerini kuvvet kullanarak bastırmaya çalışması nedeniyle bu bölgelerin kan gölüne dönüşebileceğini söylediği bildiriliyor.

İki ülke arasındaki gerginlik nedeniyle Rusya çok sayıda Gürcistan vatandaşını sınırdışı etti.

AB-Rusya zirvesinden önce diplomatlar, Putin’e, Rusya’daki insan hakları durumu ve tanınmış kadın gazeteci Anna Politkovskaya’nın öldürülmesi konularında kaygılarını ileteceklerini söylüyordu.

Ancak zirveden sonra yapılan açıklamalarda bu konuya değinilmedi. Gözlemciler, zirveden sonra Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerde herhangibir değişim görülmediğini belirtiyor.
XS
SM
MD
LG