Erişilebilirlik

19 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Oxford Üniversitesi Avrupa Araştırmaları profesörü Timothy Garton Ash, Los Angeles Times’da yayımlanan makalesinde Fransa Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddiasını reddetmeyi suç sayan tasarıyı kabul etmesini eleştiriyor. Ash, hiçbir Meclisin bir başka ülkenin tarihini yazmaya yönelik bir yasa çıkartamayacağının da altını çiziyor?

"Hiç kimse tarihsel gerçekleri yasalarla belirleyemez. Tarihsel gerçekler, özgür tarih araştırmalarıyla, tarihçilerin olayları ve olguları tartışmasıyla, yargılanma ve baskı görme tehlikesi olmadan birbirlerinin iddialarını değerlendirmeleriyle oluşturulabilir. Yeni tabular oluşturma değil, tabuları yıkma döneminden geçiyoruz. Sözlerimizle yaptıklarımız uyumlu olmalıdır."

Irak’ta şiddetin bir türlü önlenemediğini ve işlerin daha da kötüye gittiğini savunan USA Today Amerika’nın bu ülkedeki hedeflerini sorguluyor. Irak’a özgürlük ve demokrasi götürme söylemini gerçekçi bulmayan gazete, daha somut hedefler belirlenmesini istiyor:

"Yaklaşık üç yıllık bir süreden ve 2 bin 800 asker kaybından sonra, ani bir geri çekilme sonucunda Irak’ın çökmesini ve bir terör yuvası haline gelmesini kimse istemez. Ama, Amerikalı askerler de boş bir hayal uğruna ölüme gönderilmemelidir. Yanlış bir kararla başlatılan ve yanlış biçimde sürdürülen savaş, öylesine kötü sonuçlara yol açtı ki, artık ciddi bir politika değişikliğine gitmek gerekiyor. Ancak bu değişikliği belirlerken 'Amerikalıların hayatını feda etmesine değen ulaşılabilir bir hedef kaldı mı?' sorusuna da cevap bulmak gerekir. Bu soruya olumlu cevap vermek her geçen gün daha da zorlaşıyor."

Boston Globe ise sadece Irak’ta değil bütün Ortadoğu’da statükoyu sağlamanın giderek imkansız hale geldiğini öne sürüyor. Bush yönetiminin Ortadoğu politikasını eleştiren gazete, bölgede yeni çatışmalar beklendiği uyarısında bulunuyor:

"İsrail’in yanı sıra Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve küçük Körfez ülkelerini de kaygılandıran İran’ın nüfuzunu artırma girişimine karşı, Washington İsrail ile Filistin’i bir barış anlaşmasına zorlamalıdır. Ayrıca Amerika İsrail ile Suriye arasında bir barış anlaşması imzalanmasını sağlayabilirse, Tahran’ın etki alanı sınırlandırılabilir ve Lübnan’ın yeniden bir çatışma ortamına girmesi engellenebilir. Elbette, bunlar kolay ulaşılabilecek hedefler değildir, fakat Amerika Ortadoğu’da barış için aktif biçimde hemen devreye girmezse, yeni savaşlar ve katliamlar kaçınılmaz görünüyor."

New York Times İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’dan sonra İngiltere Başbakanı Tony Blair ile İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin de Müslüman kadınların peçe takması konusunda yaptığı açıklamaların farklı etnik kökene sahip insanlar arasındaki ilişkilere zarar verdiği görüşünde. Gazete, tartışmanın esas olarak peçeyle değil, Avrupa’daki Müslümanların konumuyla ilgili olduğunu vurguluyor:

"Asıl tartışılacak konu, Avrupalı liderlerin işsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıya olan göçmenlerin sorunlarını çözmedeki başarısızlığı ve Batı'daki Müslüman liderlerin kendi cemaatleri içinde aşırı düşüncelerin yükselişini önlemedeki yetersizliğidir. Straw ve Blair’in kamuoyu önünde peçeyi hedef alan açıklamalar yapması, sadece, Müslüman olmayan Avrupalıların Müslümanlara yönelik şüphelerini artırmaya ve Batı'da yaşayan Müslümanlar arasında ayrımcılık yapıldığı düşüncesini pekiştirmeye yarayacaktır."

XS
SM
MD
LG