Erişilebilirlik

Amerikalılar 'ABD Düşmanlığından' Kaygılı


Amerikan kamuoyunun dış gelişmelere tepkisini inceleyen en son rapor, Amerika’nın dışarıya karşı imajı ve enerji bağımlılığı gibi konularda kaygı duyulduğunu ortaya koyuyor.

Dış Politika Endeksi adı verilen ve iki büyük partinin desteğiyle hazırlanan araştırmada, bu yıl elde edilen sonuçlar, en çok Amerika’nın dışarıdaki imajından duyulan kaygıyı yansıtıyor. Anketi yanıtlayanların yüzde 84’ü Amerika’nın dışarıdaki imajının olumsuz olmasının, ulusal güvenliği tehdit edeceğini düşünüyor.

Önceki araştırma sonuçları, Amerikalıların daha çok Irak savaşı ve ülkedeki kaçak yabancılar konularında duyduğu kaygıya dikkat çekiyordu. Araştırmayı yürüten Kamuoyu Gündemi adlı kuruluşun başkanı Ruth Wooden, kaygı verici dış gelişmelerin arasına enerji bağımlılığının da eklendiğini söylüyor.

Wooden araştırmadan çıkan sonuca göre, “11 Eylül terör saldırılarından beş yıl sonra, 10 Amerikalıdan 8’i, dünyanın kendileri için daha tehlikeli hale geldiğini düşünüyor,” diye konuşuyor. Araştırmaya göre, 10 Amerikalıdan 6’sı dış politikanın yanlış olduğunu ve 7’si, Amerika’nın dünya barışı ve refahı için hizmet edemediğini söylüyor. Ruth Wooden, “Amerika’nın dış dünya tarafından küstah tavırlı görüldüğünü düşünen Amerikalıların sayısı, gün geçtikçe artıyor,” diye devam ediyor.

Kamuoyu Gündemi’nin kurucusu Daniel Yankeloviç, dış politika gelişmelerinden kaygı duyan kitlelerin oranının ciddi boyutlara ulaştığını söylüyor ve bu insanların, hükümetin gidişatı değiştirebileceği görüşünde olduğunu belirtiyor. Yankeloviç, Irak ve enerji bağımlılığı gibi konularda yaşanan rahatsızlığın, siyasetçiler tarafından dikkate alınma zamanının geldiğini vurguluyor.

Daniel Yankeloviç, iç politikadaki gelişmelerin aksine, dış politikada kamuoyunun neler düşündüğünün yetkililerce dikkate alınmasının daha zor olduğuna işaret ediyor. Ancak bu rahatsızlık düzeyi, Yankeloviç’in de tanımıyla, “en uca ulaşmış ise, artık bu görüşlerin dikkate alınmasının zamanı gelmiş demektir,” diyor, uzman...

Kamuoyu araştırmasına göre, Amerika’nın Müslüman ülkelerle bozulan ilişkileri ve radikal İslamın yaygınlaşması kaygıları arttırıyor.
XS
SM
MD
LG