Erişilebilirlik

İstanbul Londra'yı Örnek Almak İstiyor


Londra’da yapılan bir toplantıda, İstanbul Belediye Başkanı, İstanbul konusundaki projeleri açıklayarak, Londra’daki bazı uygulamaların İstanbul’a getirileceği sinyalini verdi.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Londra’da yaptığı bir konuşmada, İstanbul’u Avrupa’nın kültür başkenti haline getireceklerini söyledi. Topbaş, Devlet bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan ile birlikte geldiği Londra’da The Financial Times gazetesi, İş Bankası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen ve finans çevrelerinin katıldığı bir toplantı ile akabinde Londra’da yaşayan bir grup Türk’e hitaben yaptığı bir konuşmada, İstanbul konusunda tutkulu projeleri açıklarken, bu dünya metropolünü Avrupa’nin kültür başkenti yapmayı hedeflediklerini kaydetti ve şehri ayni zamanda finans ve moda merkezi haline getirmek istediklerini belirtti.

Dünyanın, bugün global bir köy haline dönüştüğünü söyleyen Topbaş, “Dünyanın çeşitli yerlerinde uygulanan şehircilik çözümlerini İstanbul’a getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu, ve bu amaçla Londra belediyesinin uygulamalarını incelemeye geldiğini de ekledi.

Topbaş, “İstanbul’daki her olgu Türkiye’ye yansır. Mesela gecekondu olgusu ilk önce İstanbul’da başlamıştır, sonra Türkiye’ye yayılmıştır,” diyerek, İstanbul’a çeşitli dünya şehirlerinden getirmek istedikleri uygulamaların, Türkiye’nin geri kalan kısımlarına yayılmasını, örnek olmasını dilediklerini kaydetti. Topbaş, bu konuda, Londra’da uygulamaya başlanan ve çok başarılı olması sebebiyle şimdi gerek İngiltere’nin başka kentleri, gerekse diğer dünya başkentlerinin inceleme altına aldıkları, şehir merkezine giren araçlardan ücret alınması uygulamasını, İstanbul’a getirilebilecek projelerden birisi olarak sıralayarak, İstanbul’luların ileride özel olarak belirlenmiş bölgelerde araç kullanmaları halinde ücret ödemek zorunda kalacaklarının sinyalini vermiş oldu.

Topbaş, “İstanbul’un nüfusu son bir yılda 1 milyon 520 bin oranında arttı. Bir yılda İstanbul trafiğine eklenen araç sayısı ise 200 bin civarında. Bu soruna çare bulmak zorundayız,” şeklinde konuştu, ve Londra’daki gibi, İstanbul Belediyesi'ne de trafik cezası kesme yetkisinin verilmesini talep etti. Türkiye’de trafik cezası kesme yetkisi, trafik polisinin elinde bulunuyor.

Topbaş, Londra otobüs işletmeciliğini ziyaret ettiğini, Londra belediye otobüslerinde seyahat ederek yerinde gözlemler yaptığını ve metro sistemine de baktığını anlatarak, “Deniz, raylı sistemler, ve kara ulaşımı konusundaki çalışmalarımız had safhada sürüyor” şeklinde konuştu. Topbaş, bir “kentsel dönüşüm” projesiyle de, İstanbul’u tek merkezlilikten kurtararak, yeni merkezler yaratmak amaçında olduklarını kaydetti.

Topbaş, tüm bu plan ve projeler için şansının, bir finansman sorunlarının bulunmaması olduğunu, bir proje finansmanı gerektiğinde, daha önce İstanbul Belediye Başkanlığı yapmış Başbakan Erdoğan’a başvurarak, kolayca destek bulduklarını kaydetti.

Topbaş,”Benden önceki belediye başkanlarının bu şansı yoktu,” şeklinde konuştu. Topbaş, gerek Londra’da, gerekse diğer dünya şehirlerinde yaptıkları incelemelerde, bu şehirlerin önde gelen mimarlarının kendisine, “Biz birçok işi bitirdik, kentlerimizdeki heyecanımızı yitirdik. Şimdi İstanbul’un projelerini ve değişimini izleyerek heyecanlanıyoruz,” dediklerini kaydetti.
XS
SM
MD
LG