Erişilebilirlik

Fried Rusya'yı Eleştirdi


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Daniel Fried, Gürcistan’a yaptırım uyguladığı ve Rusya’daki Gürcülere baskı yaptığı için Moskova’yı eleştirdi. Fried bu tür davranışların 21’inci yüzyıla yakışmadığını vurguladı.

Abazya ve Güney Ösetya ile ilgili sorunlar ve Gürcistan’ın geçtiğimiz günlerde dört Rus subayı casusluk suçlamasıyla tutuklaması iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti.

Moskova misilleme olarak Gürcistan’a ulaşım ve posta ambargosu koydu; ülkedeki Gürcüleri kaçak oldukları gerekçesiyle sınır dışı etti. Öte yandan, Abazya, bağımsızlığının Rusya tarafından resmen tanınmasını istedi. Abazya parlamentosunun kabul ettiği kararda, bölgenin bağımsız ve egemen bir devlet olduğu ileri sürülüyor ve sadece Rusya Federasyonu değil tüm Dünya tarafından tanınması gerektiği vurgulanıyor.

Gürcistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Abazya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etmiş ve iki ülke arasında savaş çıkmıştı. O zamandan beri Abazya-Gürcistan sınırında Rus barış gücü görev yapıyor. Rus parlamentosunun Dışişleri Komisyonu Başkanı Konstantin Kosachyov talebin inceleneceğini söyledi ancak "aceleye gerek yok" dedi.

XS
SM
MD
LG