Erişilebilirlik

18 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe yazarı Jeff Jacoby, Türkiye’de Ermeni soykırımı iddiasını inkar etmenin suç olduğunu belirtiyor ve Fransa’nın da Ermeni soykırımı iddiasını reddedenleri cezalandırmaya hazırlandığını yazıyor. Jacoby, her iki yasağın da düşünce ve ifade özgürlüğünü aynı biçimde engellediğini savunuyor:

"Türkiye’deki yasalar gerçeğin inkarını amaçlarken Fransa Meclisi gerçeği desteklemeyi hedefliyor, çünkü Ermeni soykırımı tıpkı Yahudi soykırımı gibi tarihsel bir gerçektir. Ancak her ikisi de, özgürlüklere yönelik bir saldırıdır. Düşünceler ne kadar saçma ve iğrenç olursa olsun cezalandırılmamalıdır. Akademisyen David Irwing’in Yahudi soykırımını inkar ettiği gerekçesiyle Avusturya’da mahkum edildiği zaman da belirttiğim gibi, özgür toplumlarda insanlar çirkin açıklamalar yaptıkları veya tarihsel yalanlar söyledikleri için hapse atılmazlar."

Washington Post ise İslamcı grupların başkent Mogadişu’yu ele geçirmesinden sonra Somali’nin El Kaide militanları için bir sığınak haline geldiğini öne sürüyor. Gazete, Somali’deki İslamcı yönetimle komşu ülkeler arasında tırmanan gerginliğin bölgesel bir savaşa yol açabileceği uyarısında da bulunuyor:

"Somali, giderek El Kaide’ye yataklık yapan ve köktendinci bir hareket tarafından yönetilen, komşularına müdahale eden ve Amerika’nın önemsemediği 1990’lı yılların sonundaki Afganistan’a benziyor. Clinton yönetimi, 1998’de Usame Bin Ladin’e karşı askeri bir harekat düzenlemişti ancak Somali’de en önemli fark, yeterli istihbarat olmaması nedeniyle benzer bir harekatın mümkün olmaması. Eğer Somali’deki terörist tehdit doğrudan müdahale ile yok edilemiyorsa, en azından kuşatma altına alınmalıdır."

New York Times ise dünyanın bir başka bölgesinde, Sri Lanka’da süren iç savaşa dikkat çekiyor. Ayrılıkçı Tamil gerillaları ile hükümet güçleri arasında 20 yıldır süren çatışmalara uluslararası toplumun yeterince ilgi göstermemesini eleştiren gazete, bölgeye Birleşmiş Milletler insan hakları gözlemcilerinin gönderilmesini istiyor:

"Sri Lanka, Tamil Kaplanlarına karşı yürüttüğü mücadelede uluslararası toplumun yardımını ve desteğini istiyor. Bu nedenle insan hakları gözlemcileri bölgeye giderse, hükümet insan haklarına saygı konusunda kendisini baskı altında hissedecektir. Gözlemciler, ayrıca sivil Tamillere yönelik suçları genellikle görmezden gelen yargı sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunabilir. Çocuk askerleri kendi saflarına katmak gibi bir çok suç işleyen gerillalar ise uluslararası toplumun baskısına aynı ölçüde duyarlı değil. Ancak yine de dikkatlerin bölgeye çevrilmesi, yurt dışındaki Tamillerin gerillalara desteğini azaltabilir."

Los Angeles Times ise enerji ihtiyacının giderek arttığı bir dünyada, alternatif enerji kaynakları geliştirilmesinin önemini vurguluyor. Gazete, petrole bağımlılığın azaltılmasının uluslararası gerginliklerin azaltılması açısından da önemli olduğunu ifade ediyor:

"Asya ülkelerinin yükselişi ve düzenli petrol akışını garanti altına almaya yönelik politikalar izlemeleri, jeopolitik bir ayrım noktası. Amerika kendi petrol bağımlılığını azaltsa bile, diğer ülkelerin enerji bağlantıları nedeniyle uluslararası arenada çok yönlü hareket kapasitesi sınırlanabilir. Bu nedenle ülke içinde talebi azaltacak ve yurtdışına ihraç edilebilecek alternatif enerji teknolojilerinin geliştirilmesi hem ekonomik bir gerekliliktir, hem de ulusal güvenlik açısından bir ihtiyaçtır."
XS
SM
MD
LG