Erişilebilirlik

BM: 'Irak'ta 400 Bin Kişi Evini Terketti'


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği binlerce Iraklının her gün ülkeyi terkettiğini, ülke içinde yerinden olanların sayısının ise sadece bu yıl 400 bine yaklaştığını bildirdi. Örgütün bu yılın ilk altı ayına ait rakamları, Avrupa'ya en çok iltica başvurusunda bulunan milletin Iraklılar olduğunu ortaya koyuyor.

Siyasi gözlemciler Irak’taki durumu artık 'iç savaş' diye tanımlarken, BM yetkilileri henüz bu ifadeyi kullanmıyor. Ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden yapılan açıklamalar, Irak’taki durumun hızla kötüleştiğini ve bir iç savaşa doğru gidildiğini açıkça gözler önüne seriyor. Bunun en önemli göstergesi de ülke içinde göçe zorlanan ve yerlerinden olan insanların sayısının her geçen gün artması. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, ülke içinde yerinden olanlara her ay 50 bin kişinin eklendiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Irak’ta şu anda ülke içinde 1 buçuk milyondan fazla insanın yerinden yurdundan olduğu bunların yaklaşık 365 binin Şubat ayındaki Samara bombalamasından bu yana yaşandığı ifade edildi.

Örgüt, ayrıca Avrupa'ya en çok iltica başvurusunda bulunan milletin Iraklılar olduğunu belirtirken, sanayileşmiş Batı ülkelerine iltica başvurusunda bulunan Iraklıların sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 50 artış gösterdiği vurguladı. Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan 40 milletin arasında Iraklılar 8 bin 100 kişiyle en ön sırada yer aldılar.

Irak’taki durum sadece Batılı ülkeleri değil, Irak’a komşu ülkeleri de fazlasıyla etkiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, her gün binlerce Iraklı’nın Suriye, Ürdün, Türkiye, Lübnan, Mısır ve Körfez Ülkelerine göçtükleri de açıkladı. Yine örgütün verdiği rakamlara göre sadece Suriye ile Ürdün'de toplam bir milyon Iraklı bulunuyor. Yetkililer, dünya kamuoyunda çok fazla yer almayan Irak’tan akın akın yurtdışına kaçışı ise 'sessiz bir göç' diye tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği en kaygı verici noktanın ise Irak’a geri dönenlerin sayısı her geçen gün azalması olduğunu belirtiyor. Örgütün rakamlarına göre geçen yıl komşu ülkelerden Irak'a geri dönen Iraklıların sayısı 50 bin iken, bu yıl sadece bin. BM bu durumda, Iraklıların ülkelerine dönüşüne yönelttiği çalışmaları, ülkeden kaçan Iraklılara odaklanacak şekilde yeniden örgütlemek zorunda olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ayrıca elinde bulanan 29 milyon Dolar'lık bütçenin Irak’ta yaşanan iç göçe zorlananlarının sayısının artmasıyla beraber doğan ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini belirtti. Örgüt yetkilileri, Irak’a komşu ülkelerden de kendilerine sığınan Iraklılara geçici koruma sağlamalarını ve misafirperverlik göstermeleri istedi.

XS
SM
MD
LG