Erişilebilirlik

Fransız Politikacılardan Chirac'a Eleştiri


Fransa’da Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören yasanın Meclis’ten geçmesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Fransa Meclisi’nin Ermeni soykırımı inkarı cezalandıran yasayı kabulünün ardından Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hafta sonu telefonla arayarak, yasanın geçmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. . Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Chirac’ın yasayı engelleme gibi bir söz vermediği ancak yasadan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği belirtildi.

Öte yandan sosyalist milletvekilleri Chirac’ın Erdoğan’ı arayarak “üzüntülerini bildirmesinden” rahatsızlık duyduklarını kaydettiler. Yasanın hazırlayıcılarından Sosyalist Parti milletvekili Didier Migaud, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, bir Cumhurbaşkanı’nın Meclis’ten geçen bir yasayla ilgili üzüntü duyduğunu açıklamasının “hayal kırıklığına” uğrattığını söyledi. Chirac’ın Ermenistan’a yaptığı gezide soykırımı kabul ettiğini ve Türkiye’nin bunu tanıması gerektiğini söylediğini hatırlatan Migaud, “Görüyoruz ki, Erivan’da soykırımı konuşmak, Fransa’da konuşmaktan daha kolay. Chirac’ın devlet adamlığı insan haklarının önüne geçiyor” dedi.

İktidar partisi milletvekilleri ise Chirac’ın bir cumhurbaşkanı olarak böyle bir rol üstlenmesinin ve ortalığı yatıştıran açıklamalarda bulunmasının son derece doğal olduğunu savundu.

Öte yandan Elysee Sarayı’nın yalanlamasına rağmen, Chirac’ın yasayı Senato’ya gönderme ve onaylama konusunda acele etmeyeceği artık sır değil. Siyaset kulislerinde yasanın Senato gündemine gelmesinin bile seçim öncesinde mümkün olmadığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Şubat ayında tatile girecek olan Meclis ve Senato’nun, Şubat ayından itibaren konuyu gündeme alması mümkün değil.

Senato’nun gündemi ise Aralık ayına kadar zaten belirlenmiş durumda. Aralık ayı Fransa’da Noel ve yeni yıl tatiliyle geçiyor. Ardından, seçim kampanyası başlayacak. Yasanın acil bir nitelik taşımaması nedeniyle seçim öncesinde, Ocak ayında gündeme alınması beklenmiyor. Seçimden sonra da Sosyalist bir iktidarın başa gelmesi durumunda yasanın gündeme getirilmesi mümkün olabilecek. Ancak Sosyalistlerin iktidarda Türkiye ile ilişkileri donduracak böylesine bir adım atma riskini göze alıp alamayacakları da başka bir soru. Siyasi gözlemciler, hiçbir devlet adamının bu riski üstlenemeyeceğini vurguluyor.
XS
SM
MD
LG