Erişilebilirlik

Babacan'dan Barroso'ya Yanıt


Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan İngiltere’yi ziyaret ediyor.

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Türkiye’nin 15-20 yıldan önce Birliğe üye olmasının beklenmemesi gerektiği ve AB’nin daha fazla genişleyemeyeceği yolunda Londra’da yaptığı açıklamalara cevap, yine Londra’dan, Türkiye’nin AB Başmüzakerecesi ve Devlet Bakanı Ali Babacan’dan geldi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan, Londra Ekonomi Okulu’nda bir konuşma yapan Ali Babacan, Barroso’nun AB’nin daha fazla genişleyemeyeceği yolundaki sözleriyle, AB’nin Nice Anlaşması’nın genişlemeye ilişkin olarak 27 ülkeden sözettiğini ve daha fazla genişleme için yeni bir anlaşmanın gerektiğini kastettiğini belirterek, bu açıdan Barroso’nun sözlerinin yanliş yorumlandığını ifade etti.

Devlet Bakanı, Barroso’nun Türkiye’nin üyeliğinin 15-20 yıldan once beklenmemesi gerektiği yolundaki sözleri hakkında kendisine yöneltilen soruya ise, diğer aday ülkelerden farklı olarak, Türkiye’nin üyeliği hakkında bir zaman sınırı konulmadığını, bu sürecin “açık uçlu” bir süreç olduğunu vurguluyarak yanıt verdi.

Babacan, “önemli olanın, toplam 27 üyenin Türkiye’nin nihai üyeliği konusunda görüş birliğine varması olduğunu” kaydetti ve İspanya’nın da beklenenden beş yıl daha geç üye olduğunu, üyeliğinin iki kez Fransa tarafından veto edildiğini hatırlattı.

Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Babacan, “Türkiye’nin üyeliğinin ne kadar zaman alacağının, hem Avrupa Birliği, hem de Türkiye’deki nihai politik iklime bağlı” olacağını da vurguladı.

Babacan, kendisine sorulan soruda yer alan “tren kazası” senaryosu konusunda da, bu terimin ilk olarak AB Genişleme Komisyoneri Olli Rehn tarafından kullanılarak, Türkiye’nin yanısıra, AB üyelerinin de uyarılmış olduğunu ve bu uyarının Gümrük Birliğine Ek Protokol’e ilişkin olarak yapıldığını kaydetti. Babacan, “Türk liman ve havaalanlarının Kıbrıs Rum Kesimine açılmasının tek taraflı bir konu olmadığını, Türk TIR kamyonlarının Avusturya, İtalya, ve Belçika’ya girişlerinin de kotalar yoluyla engellediğini” söyledi.

Türk Devlet Bakanı, “bizim kısıtlamamız malların serbest dolaşımı hakkında değil, ulaşım araçlarının girişi konusundadır. Yoksa Kıbrıs Rum Kesimi’nin mallarının Türkiye’ye ithaline izin vermiş bulunmaktayız,” şeklinde konuştu.

Babacan, bu sabah Downing Street 10 numarada katıldığım Başbakan Blair’in basın toplantısında söylediği, “İslam’ın modern dünyaya nasıl yaklaşacağı konusunu halletmesi gerektiği” yolundaki sözlerine de, bu sözlerden habersiz olarak, “Türkiye, İslam’ın, AB değerleriyle uyum içinde olduğunun en başarılı örneğidir” diyerek cevap vermiş de oldu.
XS
SM
MD
LG