Erişilebilirlik

Lüksemburg'da Türkiye-AB Troyka Toplantısı


Türkiye Avrupa Birliği troyka toplantısı Lüksemburg’da gerçekleştiriliyor. Görüşmelerde Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde gelinen son durum ele alınacak.Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’nin yıllık karnesi niteliğindeki İlerleme Raporu’nu yayınlayacağı 8 Kasım tarihinin hemen öncesine denk düşmesi açısından da önem taşıyan toplantıda, ilişkilerde gelinen noktanın genel bir değerlendirmesi yapılacak.

Troyka toplantısına Avrupa Birliği kanadından dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, bir sonraki dönem başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Franz-Walter Steinmeier, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn katılacak. Toplantıda Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil edecek.

Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin resmen başlatılmasının birinci yıldönümünün ve tarama sürecinin tamamlanmasının ardından gerçekleşecek olan Troyka toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci, komşularla ilişkiler ve uluslararası gündemin öne çıkan maddeleri ele alınacak.

Tarafların belli konularda önceden hazırladıkları görüşleri resmi olarak birbirlerine iletmeleri şeklinde geçen toplantıda, Türk Ceza Kanunu’nun 301. Madde’sinin sıcak gündem konularından biri olması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki reform süreci çerçevesinde, 301. Madde’den duyulan rahatsızlığı ve bu bağlamda değişiklik ya da iptal talebini bir kez daha gündeme getirmesi bekleniyor. Türkiye’nin de bu konuda özellikle Fransa meclisinde alınan son karara işaret ederek “çifte standart” uyarısı yapması öngörülüyor. Gül’ün toplantıda Fransız meclisinin Ermeni soykırımı iddialarının reddini cezalandıran bir yasa tasarısını onaylamasından duyulan büyük rahatsızlığı dile getirmesi bekleniyor.

Toplantıda başta Olli Rehn olmak üzere, Avrupa Birliği’nin konuya yaklaşımından duyulan memnuniyet de dile getirilecek. Müzakere sürecinde karşılaşılan sorunlar ve teknik sürece siyaset karıştırılması da Ankara’nın şikayet listesinde yeralacak konular arasında bulunuyor.

Gül’ün Kıbrıs bağlamında Türkiye’nin izolasyolar kalkmadan adım atmama eğilimini koruduğunu, Avrupa Birliği yetkililerine bir kez daha iletmesi bekleniyor. Bu çerçevede Finlandiya’nın gündeme getirdiği görüşlere ilişkin karşılıklı yaklaşımların da tekrar ele alınması gündemde.

Normalde Türkiye’de gerçekleştirilmesi gereken toplantı, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Lüksemburg’da gerçekleştirecekleri toplantıya denk düşmesi nedeniyle Ankara’nın da onayıyla bu ülkeye çekildi.

XS
SM
MD
LG