Erişilebilirlik

ABD: 'Çin BM Kararına Uyacak'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton, Kuzey Kore’ye yaptırım kararını eksiksiz uygulaması için, Çin’e çağrıda bulundu.

Çin’in Güvenlik Konseyi kararı lehinde oy kullandığını hatırlatan Bolton, Pekin hükümetinin kararı uygulamak zorunda olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Rice ise, Çin’in sorumluluklarını yerine getireceğinden emin olduğunu söyledi.

Ancak Çin, kararın uygulanması konusunda farklı görüşlere sahip. Çin’in Birleşmiş Milletler büyükelçisi, Kuzey Kore’ye giden ve bu ülkeden gelen kargonun aranmasına karşı çıktıklarını söyledi. Büyükelçi, bu adımın kışkırtıcı bir unsur olabileceğini savundu.

Kuzey Kore’yi nükleer programından vazgeçmeye çağıran Güvenlik Konseyi kararı, bu ülkeye giden ve gelen kara, hava ve deniz araçlarında kitle imha silahı aranması konusunda, tüm ülkelere yetki veriyor.

Kuzey Kore’nin Pazartesi günü nükleer deneme yapmasının ardından alınan karar, Çin ve Rusya’nın talebi uyarınca, askeri bir müdahale öngörmüyor. Bununla birlikte aynı karar, ülkeye lüks tüketim mallarının ithalatını da yasaklayarak, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong İl’in başını çektiği elit yöneticileri cezalandırmayı amaçlıyor.
XS
SM
MD
LG