Erişilebilirlik

12 Ekim Amerikan Basınından Özetler


USA Today, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin ardından Amerikalı siyasilerin birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmasını anlamsız buluyor. Farklı başkanların izlediği Kuzey Kore politikaları konusunda yargıyı tarihe bırakan gazete, bundan sonra izlenecek tavrın daha önemli olduğunu vurguluyor:

"Kuzey Kore’ye karşı hem kararlı hem de pragmatik bir politika izlenmelidir. Bu ikisi arasında basit bir tercih yapılmamalıdır. Diktatör Kim’in Amerika’yla bire bir görüşme talebine hemen olumlu bir cevap verilemez. Ayrıca koşulsuz tavizler de verilmemelidir. Ama Kim’in asıl amacı iktidarını korumak ve güçlendirmekse, ona geri adım atması için görüntüyü kurtaracak bir fırsat da sunulmalıdır. Bu çerçevede, uzun süredir bir çok krizde kullanılan gizli görüşmeler, bu krizde de bir yöntem olarak denenebilir."

New York Times ise sadece Kuzey Kore konusunda değil, İran’ın nükleer programı ve Sudan’ın Darfur bölgesindeki vahşet nedeniyle de Bush yönetimini sert biçimde eleştiriyor. Gazete, Bush’un izlediği yanlış politikalar nedeniyle Amerika’nın caydırıcılığının kalmadığını öne sürüyor:

"Irak savaşı ve Başkan Bush’un “ya bizimlesiniz ya da bize karşısınız” diyerek başlattığı terörle savaş sonrasında kötü adamların çok korkacağı ve Amerika’yı hesaba katacağı düşünülüyordu. Ama tam tersi oldu. Başkan Bush, Amerika’nın üstünlüğünü ve askeri kaynaklarını öylesine boşa harcadı ki, düşmanlarımızı (ve müttefiklerimizi de) hizaya getirme çabası boşa çıktı."

Christian Science Monitor, Venezüella’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olmasının Pazartesi günü oylanacağını hatırlatıyor. Ancak gazete, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in bütün Latin Amerika ülkelerinin desteğini kazanamadığını vurguluyor ve Guatemala’nın da aday olduğunu kaydediyor:

"Chavez bu yıl 20’den fazla ülkeyi ziyaret ederek destek aradı. Ancak buna rağmen Genel Kurul üyelerinin yapacağı gizli oylama sonucunda Venezüellla da Guatemala da seçilemeyebilir. Bu durumda üçüncü bir Latin Amerika ülkesi ortaya çıkıp ikinci oylamayı kazanabilir. Böylece Amerika ile Venezüella arasındaki bu yapay gerginlik yerini yumuşamaya bırakabilir ve Güvenlik Konseyi de, bir engellemeyle karşılaşmadan dünyanın sorunlarına çözüm aramayı sürdürebilir."

Los Angeles Times Başkan Bush’un “Teröristlerle Irak’ta savaşmazsak, kendi topraklarımızda savaşmak zorunda kalırız” açıklamasına tepki gösteriyor. Gazete, Irak’taki Amerikan askerlerinin geri çekilmemesi için çok daha haklı gerekçeler olduğunu yazıyor ve Bush’un böyle bir gerekçeye sığınmasını inandırıcılıktan uzak buluyor:

"Oradaki teröristlerle savaşmak, bizim buradaki güvenliğimizi sağlamıyor. Elbette ki bu cümle, Irak’ın geleceğiyle Amerika’ya yönelik terör tehdidi arasında hiçbir ilişki olmadığı anlamına gelmez. Ancak bu ilişki Başkan Bush’un söylediği kadar da basit değil. Bu sorunları aynı konunun bir parçası olarak görmek, her iki sorunun çözümünü daha da zorlaştırır."

XS
SM
MD
LG