Erişilebilirlik

Çocuk Festivali'nde Türk Öğrenciler


Wolf Trap Parkı, genç yaşlı herkesin, müzik ve dans yoluyla diğer kültürleri tanıma fırsatı bulduğu bir yer...Uluslararası Çocuk Festivali, her yıl Wolf Trap Parkı’nda düzenleniyor ve her yıl başta ülkelerden gruplar ülkelerini temsil etmek üzere davet ediliyor.

Bu yılki festivale Amerika’nın Hawaii eyaleti, Güney Kore, Katar ve Türkiye’den özel olarak çağrılan genç dansçılar katıldı. Bu grupların hafta içinde Fairfax bölgesindeki beşinci sınıf öğrencilerinin izlediği, hafta sonunda da halka açık yapılan gösterileri büyük ilgi topladı...

Hawai’nin Oahu adasından gelen grup, değişik danslarıyla izleyenleri büyüledi. Daha önce Amerika’nın birçok yerinde gösteri yapan ve yaşları 6 ile 13 arasında değişen minik dansçılar, bugüne kadar birçok ödül almış. Rengarenk geleneksel ada giysileri içinde, akustik enstrümanlar çalan müzisyenler eşliğinde dans eden grup, izleyicileri adeta Pasifik adalarına bir geziye çıkardı.

Festivalde Katar’ı, başkent Doha’dan 40 öğrenci temsil etti. Yaşları 8 ile 14 arasında değişen grup, geleneksel yağmur duası danslarından, erkeklere özgü bir dansa kadar birçok farklı gösteri sundu... Erkek çocukların bellerindeki kılıçları çekerek dans etmesi, gösterinin en çok ilgi toplayan bölümlerinden biriydi... Grup gösterinin sonunda Katar kültürü hakkında bilgi de verdi.

Güney Koreli öğrenciler de Kore danslarını sergiledi, şarkılar söyledi. Şapkalarına takılı uzun şeritlerini sallayarak dans eden dansçılar özellikle genç izleyiciler tarafından çok beğenildi. Gösteriden sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayan bir Güney Koreli dansçı, bu özel dansı öğrenmek için 3 yıl çalıştığını söyledi.

Son olarak sahneye çıkan Türkiye ekibi oldu. İstanbul Kadıköy Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Wolf Trap Parkı Uluslararası Çocuk Fesetivali’yle işbirliği sayesinde ilk kez Amerika’ya gelen Erenköy İlköğretim okulu öğrencilerinin heyecanı, gözlerinden okunuyordu...Yaşları ortalama 10 olan 15 çocuk Kafkas danslarını sergiledi. Yaklaşık 40 kişiden oluşan grup, Amerika’ya 15 kişiyle gelmiş ve öğrenciler, vize işlemlerini bir haftada tamamlamış.

Daha önce Avrupa ve Asya’da birçok gösteri yapan Harman Folklor Kulübü Başkanı Bülent Uzun, yabancı dansçıların İstanbul’a gelmesini ve Türk gruplarının da yurtdışında daha çok gösteri yapmasının yararına inanıyor ve devamla şöyle konuşuyor:

'Kültürümüz çok yanlış tanınıyor dünyada. Çok farklı kimliklerle tanınıyor. Oysa çağdaş bir ülke olduğumuzu Türkiye'ye geldikleri zaman anlıyorlar. Bana göre en güzel şey, dünyada barışı en çok sağlayacak şey müzik ve danstır.'

Öğrencilerin hafta boyunca yoğun bir tempoda çalıştığını vurgulayan Uzun, çocukların diğer dansçı gruplarla çok iyi anlaştığını ve hatta bazı öğrencilerle iletişimi sürdürmek istediğini anlatıyor:

'Özellikle festivale katılan 4 ülkenin dansçılarıyla bizim dansçılarımız e-mailleştiler, adreslerini aldılar. Sanıyorum onlar için de büyük bir olay olacak çünkü en azından yazışmayla da olsa bu dostluğu sürdüreceklerine inanıyorum.'

Uluslararası Çocuk Festivali her yıl yapılıyor ve davet edilen gruplan ülkelerinin danslarını sergileme fırsatı buluyor. Festivalde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettiklerine inandığını anlatan Bülent Uzun, Amerika’ya mutlu geldiklerini ve buradan mutlu ayrıldıklarını söyledi...

XS
SM
MD
LG