Erişilebilirlik

Ralston Ankara'da Bekleniyor


Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli General Joseph Ralston, Türkiye’ye Eylül ayında gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretinden bir ay sonra yeniden Ankara’ya gidiyor.

Bugün Ankara’daki temaslarına başlaması beklenen Ralston’un ziyareti öncesinde Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başer, Ralston’un bir ay önce gerçekleştirdiği ilk ziyaretinden bu yana Amerika ile sıkı ve sürekli bir diyaloğun başladığını söyledi.

Kuzey Irak’taki PKK bürolarının kapatılmasının Amerika’nın kıpırdanmaya başladığının bir göstergesi olduğunu belirten Başer, kendisinin Özel Temsilcilik görevini Amerika’nın PKK’yı bütünüyle kavraması ve Türkiye’nin yanında olması için kabul ettiğini vurguladı. Amerika’nın Türkiye’nin hassasiyetlerini kavramaya başlamış olmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Başer, nihai amacın tüm dünyanın Türkiye’nin PKK ile mücadeledeki kararlı tutumunun ardındaki haklılığını anlaması olduğunu söyledi.

Ağar'ın 'PKK'ya Af Önerisi' Tartışıyor

Bu arada Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın PKK’ya dönük af önerisi tartışılıyor. Ağar Diyarbakır’daki gezi sırasında hükümete “İnisiyatifi alın, riski benim” diye seslenmiş ve örgüt üyeleri için “dağda silahla gezeceğine ovada siyaset yapsın” sözleriyle af önerisinde bulunmuştu.

Ağar’ın bu açıklamaları Türkiye’nin gündemine damgasını vurdu. Hükümet sözcüzü Cemil Çiçek, “Bizim gündemimizde af yok. Olmayan bir şeyi gündemimize taşırsak, terörle mücadele eden insanların da elini ayağını soğutmuş, morallerini bozmuş oluruz” açıklaması ile öneriye soğuk baktıklarını duyurdu.

Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Güneydoğulu milletvekilleri ise Ağar’ın önerisine destek verdiler. Adalet ve Kalkınma Partisi Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, Ağar’ın önerisini “Faydalı çıkış” olarak değerlendirirken aynı partinin milletvekillerinden Abdurahman Kurt da “Sayın Ağar'ın böyle düşünmesini olumlu buluyorum. Ülkenin huzuruna katkı sunacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ise öneriye karşı çıktıklarını duyurdu ve “Türkiye'yi bölme mücadelesi götürenlerin meşrulaştırılması çabalarının bir parçası olmayacağız” dedi.

Ağar'a en sert tepki Milliyetçi Halk Partisi’nden geldi. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır açıklamaları Ağar'a yakıştıramadığını söyleyerek "PKK ile barış, PKK'yı affetmek, Türkiye'de hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir” diye konuştu.

Demokratik Toplum Partisi’nde ise af önerisi olumlu yankı buldu. Partinin Genel Başkanı Ahmet Türk öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve “Süreci en iyi kavrayanlardan biri sayın Mehmet Ağar. Mutlaka kendi yurttaşını kazanacak bir formül bulunmasının zorunlu olduğunu görüyor” dedi.

XS
SM
MD
LG