Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısına Fransa'da da Tepki Var


Fransa’da Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası getirilmesini öngören yasa tasarısının görüşülmesi için geri sayım başladı. Ülkede yasa taraftarları ve karşıtları arasındaki tansiyon yükseliyor.

Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası getiren yasa tasarısı 12 Ekim’de Fransız parlamentosunda görüşülecek. Türkiye’nin şiddetle karşı çıktığı tasarıya tepkiler artıyor.

Liberation gazetesi, yasanın dünya Ermenilerine zarar vereceğini söyleyen Ermeni kökenli gazeteci Hrant Dink Paris’e geleceğini ve “soykırım yoktur” diyeceğini açıkladı. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da yasanın kabulü öncesinde Paris’e geliyor. Çağlayan yasanın görüşüleceği 12 Ekim’de Paris Ticaret ve Sanayi Odası’nda “soykırım yoktur” demeye hazırlanıyor.

Yine gazetelere ilan vererek ünlü “tarihi tarihçiler yapar, politikacılar değil” restini çeken 19 tarihçinin oluşturduğu girişimin sözcüsü ünlü Fransız tarihçi Jean Pierre Azema, tasarının Meclis’ten çıkması durumunda yeniden harekete geçeceklerini söyledi. Azema, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Perşembe günü tasarının geçmesi durumunda, bunun son aşama olmadığını, ardından Senato ve Cumhurbaşkanının onayı gerektiğini belirtti.

Bu arada Fransa politikası da yasa tasarısına karşı Mayıs ayındaki görüşmelerde olduğu gibi ikiye bölünmüş durumda. Tasarıyı sunan Sosyalist Parti seçim öncesi teklifin mutlaka geçmesi konusunda kararlılığını koruyor. Ancak iktidar partisi UMP tasarıyı tümüyle desteklemiyor. Siyasi çevreler parti içinde tasarıya karşı olan milletvekili sayısının “göz ardı edilemeyecek kadar fazla” olduğunu söylüyor.

Bu arada Türkiye ile iş yapan Fransız işadamları, tasarının parlamentodan geçmemesi için ülke çapında bir imza kampanyası başlattı. 1885 yılında kurulan ve bugün 430 üyesi bulunan Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Yves-Marie LAOUENAN ve üyeleri tarafından başlatılan imza kampanyası metninde, “Türk Ulusu’na saygı duyan, Türkiye için dostluk duyguları besleyen ve ülkelerimiz arasında her alanda mevcut olan uyumlu ilişkilerin sürmesini ve gelişmesini arzulayan bütün insanlar adına hareket ediyoruz” denildi.
XS
SM
MD
LG