Erişilebilirlik

Merkel'den 'Limanları Açın' Israrı


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ilk resmi Türkiye ziyaretinde Kıbrıs sorunu ön plana çıktı . Merkel, Türkiye-Avrupa Birliği müzakerelerinin sürdürülebilmesi için Rumlar’a uygulanan liman yasağının kalkması gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyona son verilmediği sürece Türkiye’nin bu yönde adım atmayacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hıristiyan Demokrat Parti lideri olarak 2004 yılında Türkiye’de ağırladığı Angela Merkel iki yıl aradan sonra Almanya Şansölyesi olarak konuk ediliyor. Ankara’da resmi törenle karşılanan, Anıtkabir’i ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşen Merkel, Başbakan Erdoğan ile ortak basın toplantısında Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin “son derece derin ve dostane” olduğunu söyledi.

Merkel Kıbrıs konusunda ise, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı ve bunun Avrupa Birliği ile müzakerelerin devamı için gerekli olduğunu açıkladı. Başbakan Erdoğan Merkel’in bu sözlerine, “Annan Planına hayır diyen Rumlar ödüllendirilirken evet diyen Kıbrıslı Türklerin cezalandırılmasının adil olmadığını” söyleyerek yanıt verdi. Başbakan “İzolasyonlar kalkmadıkça biz limanların ve hava alanlarının açılmasına asla sıcak bakmıyoruz” dedi.

Erdoğan bununla birlikte Avrupa Birliği sürecinde Almanya'nın her zaman Türkiye'nin yanında yer aldığını söyledi ve bunun için Merkel’a teşekkür etti. Erdoğan Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacak olan Almanya’nın desteğini arttırarak sürdüreceğine inandığını vurguladı.

İki lider görüşmelerinde uluslararası konulara da değindiklerini açıklarken Merkel iki ülkenin İran’ın nükleer programı gibi konularda daha yakın işbirliği içersinde olması dileğini dile getirdi.

Erdoğan ve Merkel arasındaki görüşmede, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler konusu da gündeme geldi. İki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin ulaştığı düzeye dikkat çeken iki Başbakan, bu çerçevede ticaret hacminin 25 milyar Dolar'ı bulduğuna ve Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret ettiler.

Alman Başbakanı’nın ziyaretinin ikinci ayağını İstanbul oluşturuyor. Merkel ve Erdoğan Ankara’daki temaslarının ardından “Medeniyetler Buluşması” başlıklı iftar yemeğine katılmak üzere İstanbul’a hareket etti. Merkel, Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek Türk-Alman Ekonomi Forumu'na katılacak. Erdoğan ve Merkel İstanbul’daki tarihi Dolmabahçe Sarayı’nda, Fener Ortodoks Rum Patriği, Ermeni Patriği, İstanbul Müftüsü ve Hahambaşı’nı birlikte ağırlayacaklar.

XS
SM
MD
LG