Erişilebilirlik

Frankfurt Kitap Fuarı


Her yıl Ekim ayında düzenlenen dünyanın en büyük ve kapsamlı kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı tüm dünyadan yayıncıları ve edebiyat meraklılarını buluşturma özelliğine de sahip.

Her yıl ağırlıklı olarak bir ülke edebiyatının tanıtılmasını da sağlayan ve dünyanın en büyük edebiyat etkinliği olarak bilinen Frankfurt Kitap Fuarı Çarşamba akşamı kapılarını kitap severlere açtı.

Bu yıl 58’incisi düzenlenen ve aynı zamanda en büyük telif hakları fuarı da olan kitap fuarının konuk ülkesi Hindistan. Hindistan, edebiyat, sinema, müzik ve dans gösterileriyle ziyaretçilere tanıtılıyor. Yaklaşık 70 Hindistanlı yazar kitap fuarında yazdıkları kitapları okuyor ve imzalıyorlar.

Hindistan’da 24 değişik lehçede kitaplar bulunuyor. Kitap Fuarının Genel Müdürü Juergen Boos bu yıl şimdiye kadar gerçekleşen fuarlardan daha büyük bir fuarın yapıldığını belirtirken, 113 ülkenin 7272 standla fuarda kitaplarını tanıtacağını açıkladı. 7 bin 100'ü aşkın katılımcının bulunacağı fuarda 71 ulusal sergi var; 111 bini yeni olmak üzere 377 bin kitap tanıtılıyor. Verilen ilginç bir bilgiye göre bu kitapları bir kişi okumaya kalksa en az 2000 yıl yaşaması gerekiyor.

Öte yandan geleneksel olarak fuar kapsamında verilen ve geçen yıl Orhan Pamuk’un layık görüldüğü, Alman Kitapçılar Birliği 'nin Barış Ödülü'nüyse bu yıl Alman sosyolog Wolf Lepenies kapanış günü olan Pazar günü yapılacak törenle alacak.

Türkiye ise fuara bu yıl çok yoğun bir şekilde ve iki ayrı standla katılıyor. Geçen yıl sadece 80 yayınevi ile fuara iştirak eden Türkiye bu yıl bir yandan Basın Yayın Birliği, diğer yandan da Türkiye Yayıncılar Birliği’nin standlarıyla ve toplam 211 yayınevi ve 2500 kitap ile sergide yer alıyor.

Türkiye’nin resmi temsilcisi olan Basın Yayın Birliği’nın standında bir nevi Türk sokağı oluşturulurken, burada İstanbul kentini ve 2007 Unesco Mevlana Yılı nedeniyle Mevlana’yı tanıtan özel bölümler dikkati çekiyor.

Bu arada Türkiye’nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda ‘Konuk ülke’ olması nedeniyle Kültür Bakanlığı’nın toplam 50 yayın örgütüne ortak fikir oluşturma ve fuar kapsamında birlikte çalışma davetiyesi yolladığı haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG