Erişilebilirlik

Rusya Kaçak Gürcüleri Sınırdışı Ediyor


Moskova hükümeti 150 Gürcüyü özel bir uçakla ülkelerine sınırdışı ederken, yüzlerce Rus Gürcistan’dan ayrılmaya hazırlanıyor.

Gürcüler bugün bir Rus uçağıyla Tiflis’e gönderildi. Başka bir Rus uçağı ise Tiflis’te Gürcistan’dan ayrılmaya çalışan Rusları bekliyor.

Haberlere göre, Moskova Belediyesi’nden, kaçak Gürcülerin bulunabilmesi için Gürcü adlı öğrencilerin listesini çıkarması istendi. Ancak Emniyet yetkilileri haberi yalanladı, Belediyeye böyle bir emir vermediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki son gerginlik dört Rus subayın casusluk iddiasıyla Gürcistan’da tutuklanmasıyla başladı. Gürcistan gerçi subayları ülkeyi ziyaret eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı heyetine teslim etti ama olay Moskova hükümetini çok kızdırdı.

Polis, vizesi olmayan Gürcüleri yakalamak için Gürcü işyerlerine baskınlar yaptı, Gürcülere ait büyük bir gece kulübünü kapattı. Rus hükümeti ayrıca Gürcistan’a seyahati yasakladı, bu ülkeye karşı bir dizi ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Amerika’da hukuk eğitimi görmüş olan Cumhurbaşkanı Mihail Sakaşvili, hükümetinin Batı yanlısı tutumu nedeniyle Rusya tarafından cezalandırıldığını savunuyor ve Moskova hükümetinin Abhazya ve Güney Osetya'daki ayrılıkçıları desteklediğini öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG